Ķirbju uzglabāšana
Lai ķirbis ilgāk glabātos svaigs un nebojātos, to, pirmkārt, nedrīkst mazgāt, jo tas noārda vaska slānīti, kas ķirbjus aizsargā un ilgāk palīdz palikt svaigiem. Ķirbju glabāšanas vietai jābūt sausai un vēsai.
Tāpat ar ķirbja pārvietošanu jābūt pēc iespējas uzmanīgākiem – to nedrīkst nomest, sasist vai iesist robus. Ja ķirbis ir ieplīsis, tas jāēd uzreiz, jo ātri sabojāsies. Ķirbi nevajadzētu arī celt aiz kāta, jo, ja tas noplīst, arī tad ķirbis sabojāsies pāris nedēļu laikā. Ķirbjus glabāšanās vietā jācenšas novietot uz tā paša sāna, uz kura tie auguši.
Marinēti ķirbji
Pekuse ieteica, – ja ir vēlme marinēt ķirbi, tam jāizmanto sulas ķirbji, jo citu šķirņu ķirbji vārīšanas laikā var izjukt.
Ja īpašumā iegūts ķirbis, ko gribas iemarinēt, bet nav saprotams, vai tas karsējot neizjuks, vajag paņemt 3–4 gabaliņus ķirbja, sagrieztus tādā izmērā, kādā vēlamies marinēt, un katliņā ar parastu ūdeni uzkarsēt, skatoties, pēc cik ilga laika tie sāk jukt ārā.
Ja gabaliņi sadalās ļoti ātri, ķirbis nav izmantojams marinēšanai, bet ir pankūku vai putras ķirbis.
Nepieciešams:
- 1,5 kilogrami ķirbja
- 1 litrs ūdens
- 400–600 grami cukura
- 3–4 ēdamkarotes galda etiķa
- kanēļa miza
- krustnagliņas
Pagatavošana:
Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos. Katlā lej ūdeni, pievieno cukuru, etiķi, kanēļa miziņu un krustnagliņas. Marinādi uzvāra, liek iekšā ķirbi. Atkarībā no ķirbja šķirnes vai tā, cik tas ir ciets, tas būs jāvāra ilgāku vai īsāku laiku, kamēr paliek mīksts. Varbūt tikai jāuzkarsē. Ķirbjus pilda burkās un pēc vajadzības vēlreiz uzkarsē marinādi, lej virsū ķirbjiem. Burkas aizvāko un glabā līdz apēšanai.
Marinēta paprika
Maija Čerjaka dalījās ar klasisku marinādes recepti, kas der gan saldajām paprikas šķirnēm, gan čili pipariem ar biezākām mizām.
Nepieciešams:
- puslitrs ūdens
- glāze cukura (aptuveni 200 gramu)
- glāze baltvīna etiķa
- pusglāze olīveļļas
- ķiploka daiviņas
Pagatavošana:
Katlā lej ūdeni, etiķi, olīveļļu un pievieno cukuru. Marinādi uzvāra un liek iekšā iztīrītas, gabaliņos sagrieztas paprikas. Visu vāra aptuveni piecas minūtes, tad pilda burkās, kurās jau pa vienai ievietotas ķiploka daiviņas. Burkas aizvāko.