Ko garšīgu celt svētku galdā. Deviņas «Īsto latvju saimnieču» receptes

Ja rūpes un raizes rada neziņa, ar ko garšīgu pārsteigt savus mīļos pie svētku galda, piedāvājam Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dažādu sezonu dalībnieču recepšu izlasi, kur smelties idejas gan ierastākiem garšu savienojumiem, gan arī neparastākām kombinācijām.

UZKODAS:

PAMATĒDIENI:

DESERTI:

Maizītes ar ceptiem dārzeņiem

Viss labi zināmais, bet jaunā kombinācijā, turklāt ies pie sirds tiem svinētājiem, kuri uzturā nelieto gaļu. Recepti piedāvā saimniece Ināra Zadaua no saimniecības "Ziedkalni".

Nepieciešams:

  • Rupjmaize
  • Graudu maize
  • Saldskābmaize
  • Olīveļļa
  • Kartupeļu čipsu plāksnītes
  • Kabači
  • Tomāti
  • Svaigais siers
  • Zaļumi

Pagatavošana:

Maizi sagriež šķēlēs, apgrauzdē un apslaka ar olīveļļu. Uz viena maizes veida rikām liek kartupeļu čipsu plāksnītes un garšvielās apceptas kabaču ripiņas. Uz otra maizes veida riecieniem liek kartupeļu čipsu plāksnītes un svaigu tomātu šķēles. Bet uz trešā veida maizes šķēlēm liek svaigu gurķu ripiņas un piciņu svaigā siera. Pirms pasniegšanas visām maizītēm pārkaisa sakapātus zaļumus.

Atgriezties uz sākumu ▲

Grilēts kamambērs ar dažādu veidu ievārījumiem

Tradicionālais franču kamambērs ir apmēram 250 gramus smags, apaļš siera ritulītis ar trauslu, gaišu, gandrīz baltu pelējuma garoziņu un pikanti saldu riekstu garšu. Kopš 19. gadsimta beigām to pārdod plānās koka kārbiņās, un, pateicoties šim iepakojumam, siers "sveiks un vesels" nokļūst pat attālākajos pasaules nostūros. Kurzemē šo sieru grilē un pasniedz ar ievārījumu. Izmēģini to pagatavot pēc raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces, kurzemnieces Ievas Krūmiņas receptes!

4 porcijām nepieciešams:

  • 4 kamambēra ritulīši
  • Sauja kaltētu baraviku
  • Sāls
  • Pipari
  • Ievārījumi (lāceņu, ērkšķogu, aveņu, ābolu-cidoniju ievārījums, pīlādžu želeja, plūmju čatnijs)

Pagatavošana:

Kamambēra ritulīti ietin folijā, liek uz sakarsēta grila vai cepeškrāsnī un 2 līdz 3 minūtes cep no abām pusēm. Iztin no folijas, liek uz šķīvja un, kamēr karsts, pārkaisa ar kafijas dzirnaviņās samaltu kaltētu baraviku pulvera, sāls un piparu maisījumu. Pasniedz ar lapu salātiem, sāļajiem krekeriem, apceptām sēnītēm un ievārījumiem.

Saimniece Ieva Krūmiņa stāsta, ka tā ir "ātri pagatavojama uzkoda nevaļīgai namamātei vai esot atpūtā pie dabas. Vienkārša, bet ar daudzveidīgu garšu salikumu."

Cepta siera salāti

Laba alternatīva tad, ja doma par salātiem, kas aizdarīti ar sātīgu majonēzi, neizraisa lielu sajūsmu. Izmēģini to pēc lietuvietes Janīnas Jurgelevičas receptes.

Sastāvdaļas: 

  • Dažādi svaigo lapu salāti (spināti, ledus salāti, salātu baldriņi)
  • Marinētas bietes
  • Balzametiķis
  • Siers
  • Olas
  • Milti
  • Rīvmaize (ar papriku)
  • Saldā čili mērce
  • Ķiploki
  • Bazilika pesto
  • Sāls
  • Olīveļļa

Pagatavošana: 

Uz šķīvja kārto dažādus svaigo lapu salātus un no balzametiķī iemarinētām bietēm izgrieztas bumbiņas. Pa virsu liek olā, miltos un rīvmaizē apviļātas un apceptas siera šķēlītes. Sajauc balzametiķi, saldo čili mērci, saspiestu ķiploku, sāli, bazilika pesto un olīveļļu un īsi pirms pasniegšanas pārlej pāri salātiem.

Atgriezties uz sākumu ▲

Cūkgaļas sautējums ar sēnēm

Sātīgs ēdiens, kura dēļ vērts ķerties klāt saviem ražīgās sēņu sezonas laikā sarūpētajiem krājumiem. Pagatavo šo ēdienu pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Vijas Kudiņas norādēm!

Nepieciešams: 

  • 2 kilogrami cūkgaļas kakla karbonādes
  • Sāls
  • Pipari
  • Cukurs
  • Garšvielas
  • Eļļa
  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 1 litrs baraviku un beku
  • ½ litrs saldā krējuma

Pagatavošana:

Cūkgaļu sagriež nelielos, plānos gabaliņos, uzkaisa sāli, piparus, drusciņu cukura un garšvielas pēc patikas. Gaļas gabaliņus apviļā garšvielās un atstāj uz pāris stundām iemarinēties.

Pec tam no abām pusēm apcep karstā eļļā un liek biezā sautējamā katlā vai pīlē. Apcepot pēdējos gaļas gabaliņus, tiem uzber pāris karotes kviešu miltu un apbrūnina kopā ar gaļu. Kad visa gaļa apbrūnināta un salikta sautējamā traukā, pieliek savā sulā pasautētas baravikas un bekas, pielej saldo krējumu un sautē apmēram 25–30 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Atgriezties uz sākumu ▲

Īpašā Ziemassvētku gaļas ruletes recepte

Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" astotās sezonas uzvarētāja Sandra Icaka no Bauskas novada Ziemassvētkos parasti klāj bagātīgu galdu un ģimenei gatavo pavisam īpašu gaļu ar tradicionālām šo svētku garšām. Izmēģini!

Nepieciešams:

  • 500 grami maltas cūkgaļas
  • Cūkgaļas bekons šķēlēs
  • Četrās garās un plānās strēmelēs sagriezta cūkgaļas liesā daļa
  • Sīpoli, ķiploki
  • Kartupeļu ciete
  • 2 olas
  • Sāls, pipari
  • 50 grami cukura
  • 200 grami sagriezta ķirbja
  • 1 ābols
  • saujiņa rozīņu
  • 6 sasmalcinātas žāvētās plūmes
  • Piparkūku garšviela
  • 1 kaltēts čili pipars
  • Dzērvenes un smiltsērkšķi
  • Trīs ēdamkarotes ābolu etiķa
  • Sviests

Pagatavošana:

Viss sākas ar cukura karamelizēšanu, proti, uz pannas sviestā apcep cukuru. Tad pievieno sagrieztu ķirbi, ābolu, rozīnes, plūmes, garšvielas un etiķi. Visu pannas saturu kārtīgi izsautē, ik pa brīdim samaisot.

Gatavo gaļu – vispirms sajauc kopā malto gaļu, izveidojot kaut ko līdzīgu kotlešu masai. Liek klāt sīpolus un ķiplokus, sakapātus pētersīļus un timiānu. Sandra Icaka baltmaizes vietā maltajai gaļai pievieno kartupeļu cieti, lai saturētu šo masu. Pievieno olas, sāli, piparus, samaisa.

Uz galda klāj folija loksnes, izkārto rindā vienu virs otras cūkgaļas liesās daļas strēmeles, galā kārto bekona šķēles tādā veidā, lai tās veidotu pagarinājumu. Uz cūkgaļas liesās daļas vienmērīgi izkārto maltās gaļas masu, bet tai pa virsu liek iepriekš pagatavoto ķirbju un augļu sautējumu, pārber ar svaigām dzērvenēm, smiltsērkšķiem un mazliet sasmalcinātiem valriekstiem. Paņemot aiz viena folijas gala, rūpīgi sarullē gaļu un uz 40 minūtēm liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos. Blakus gaļas ruletei uz cepamās plāts izkārto sev tīkamās piedevas – kartupeļus, ķirbjus.

Atgriezties uz sākumu ▲

Trusis timiāna marinādē

Izmēģini šo saimnieces Gunitas Štorhas recepti un cel galdā gardu maltīti!

Nepieciešams:

  • 1,2 kilogrami truša filejas
  • 1 galviņa ķiploka
  • 50 grami timiāna
  • Sāls
  • Pipari
  • Olīveļļa

Pagatavošana:

Truša filejas gabaliņus atbrīvo no cīpslām, pārkaisa sāli un piparus, timiānu, sasmalcinātu ķiploku un pārlej olīveļļu. Marinē 24 stundas. Vispirms pannā apcep no visām pusēm uz straujas uguns, tad uzliek pannai vāku un cep mērenā temperatūrā, kamēr gaļa gatava.

Atgriezties uz sākumu ▲

Pavlovas kūkas

Gaisīgās kūkas "Pavlova" ir izcils deserts svinīgam mirklim. Pagatavo tās pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Vijas Kudiņas receptes!

Nepieciešams: 

  • 4 olu baltumi
  • 200–220 grami cukura
  • Vaniļas cukurs
  • Sāls
  • Citronskābe
  • 200 grami saldā krējuma
  • Pūdercukurs
  • 600 grami krēmsiera "Mascarpone" un/vai "Philadelphia" siera

Pagatavošana:

Ar mikseri saputo četru vidēja lieluma olu baltumus, pievienojot cukuru, drusciņu vaniļas cukura, naža galu sāls un tikpat citronskābes. Kad iegūta viendabīga, stingra masa, to pilda konditorejas maisiņā un uz sausa pergamenta izspiež apaļas kūkas pamatnes. Liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 150 grādiem, temperatūru pazemina līdz 100 grādiem un cep apmēram pusotru stundu.

Kad pamatnes gatavas, tās atdzesē un rotā ar krēma cepuri. To gatavo, saputojot saldo krējumu, pūdercukuru un krēmsieru.

Pirms pasniegšanas rotā ar ogām.

Atgriezties uz sākumu ▲

Ābolu šarlote

Labs deserts, kas neliks vilties nevienam saldummīlim. Izmēģini ābolu šarloti pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Faimjas Turlajas receptes!

 Nepieciešams:

  • 5 lieli āboli (vēlams skābi)
  • 5 olas
  • 4  ēdamkarotes cukura
  • ⅕ ēdamkarotes vaniļas cukura
  • 5 ēdamkarotes augstākā labuma miltu

Pagatavošana:

Āboliem izgriež serdes, nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Ja āboli ir saldi, tos var apslacīt ar citrona sulu – kļūs skābāki.

Olas, cukuru un vaniļas cukuru saputo. Puto apmēram 10 minūtes. Tad pamazām iesijā miltus un rūpīgi samaisa.

Cepešpannā ieklāj cepampapīru, vienmērīgi izkārto ābolus un pa virsu lej mīklu.

Cep cepeškrāsnī 180 grādos 25–35 minūtes.

Pasniedz ar zemeņu saldējumu, svaigām ogām un zemeņu mērci.

Atgriezties uz sākumu ▲

Pērļu grūbu saldais ēdiens

Lai gan grūbas ierasts baudīt sāļos ēdienos, no tām var pagatavot arī desertu. Pērļu grūbas kā saldēdiena sastāvdaļu iecienījusi Latgales saimniece Vija Kuļša.

Nepieciešams:

(10 personām)

  • 200 g lielās pērļu grūbas
  • 400 g ūdens
  • 400 g ābolu sulas
  • 70 g rozīņu
  • 1 apelsīns
  • 40 g cukura
  • rums rozīņu mērcēšanai
  • kanēlis
  • putukrējums pasniegšanai

Pagatavošana:

Katlā ar verdošu ūdeni ieber grūbas un uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāra apmēram 15 minūtes, kamēr grūbas uzsūkušas gandrīz visu šķidrumu. Pielej uzsildītu (karstu) ābolu sulu un vāra vēl apmēram 10 minūtes. Ja grūbas nav uzsūkušas visu šķidrumu, uztraukties nevajag, grūbas vēl briedīs. Noņem katlu no uguns, pievieno apelsīna sulu, kanēli, cukuru un rumā izmērcētas rozīnes. Visu samaisa, atdzesē un liek ledusskapī. Pēc pāris stundām pasniedz ar putukrējumu.

Atgriezties uz sākumu ▲

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti