Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Intu Palkavnieci, VUGD pārstāvi

Padomi bērzu sulas tecināšanai

Padomi bērzu sulas tecināšanai

Tāda sajūta, ka pēdējos gados arvien populārāka kļūst bērzu sulu dzeršana. Un arvien vairāk uzrodas arī sulu tirgotāji – tagad tās pieejamas ne  vien tirgū, bet arī veikalu plauktos un kafejnīcās.  Tomēr vislabākās taču ir pašu tecinātās. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Rīta panorāma" devās uz mežu mācīties, kā tad tās pareizi tecināt, maksimāli maz kaitējot dabai.

Kas kārtīgam latvietim ir jādara pavasarī? Cits lien cauri krūmiem un brikšņiem, cits turpat pie mājas – katram ir zināma sava labākā vieta. Bet mērķis ir viens – ir jātecina bērzu sula.

Farmācijas doktore, augu pazinēja Vija Eniņa stāsta – bērzu sula ir veselīgs dabas produkts. "Bērzu sula ir cukura, vitamīnu, minerālvielu un augšanas stimulatoru maisījums. Cilvēkam tas dod enerģijas pieplūdumu. Bērzu sula ļoti labi attīra organismu, tā ir ļoti labs urīndzinējs. Pietiek padzert pa dienu kādas 4-5 glāzes bērzu sulu, un tad organisms tiks ļoti labi izskalots."

Kad ir apzinātas bērzu sulas labās īpašības, ir vērts arī iemācīties pašam sulas tecināt. Tādēļ LTV kopā ar mežu ekspertu Kasparu Riži dodas apgūt šīs iemaņas.

Pēc eksperta teiktā, sulu var tecināt no jebkura bērza, bet vajadzētu ievērot zināmu tādu diametru, jo, ja sulu tecinās ļoti tievam kokam, tas nokaltīs. "Tikai jāievēro viena lieta. Urbums jāveic maksimāli zemu, lai koku nesabojātu," stāsta eksperts.

Viņš norāda arī – "Latvijas Valsts mežos" ļauts vienai ģimenei veikt vienu urbumu un savām vajadzībām iegūt bērzu sulas bez maksas.

Citos mežos urbšana ir jāsaskaņo ar zemes īpašnieku.

Tālāk ķeras klāt tecināšanai. Šobrīd veikalos iespējams iegādāties speciālus, ērti lietojamus komplektus. Viss sākas ar cauruma izurbšanu. "Dziļi nevajag, apmēram pieci centimetri," pamāca Riže.

Kad caurums izurbts, tajā ievieto caurulīti. "Šajā pašā komplektā ir speciāli turētāji. Maisu ieveram stīpā. Pēc tam pa virsu tiek uzmaukts speciāls turētājs. Un mums ir gatavs darbībai," stāsta Riže.

Un visbeidzot maisu uzkarina uz caurulītes. Atliek tikai gaidīt, kad tas būs pilns. "Iztecināt mēs varam tik, cik no tā cauruma iztek. Litri nav ierobežoti. Daba pati ierobežos. Kolīdz lapas sāks plaukt, sula paliks duļķaina, staipīga, negaršīga, cilvēki parasti tad netecina."

Kad sula satecējusi diezgan, jāparūpējas par cauruma aizdarīšanu. "Ielieku šo tapiņu un aiztapoju caurumu ciet," rāda Riže.

Saistītie raksti
0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālajiem profiliem
Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Populārākie
Interesanti