Piparmētru tējai lielos apjomos ir nedaudz garastāvokli nomācošs efekts, kumelīšu tēja var radīt aizcietējumu, bet dzeltenās kaķpēdiņas tēja – paaugstināt asinsspiedienu, norādīja Tereško. Akūta nieru iekaisuma gadījumā nedrīkst daudz lietot augus, kuri kairina, piemēram, brūkleņu lapas, kadiķu ogas, ingveru, ķiploku. Tāpat arī nav ieteicams aizrauties ar asinszāles tēju vasaras laikā, jo tā var pastiprināt ādas jutību pret sauli.
Fitoterapeits ieteica augu tējas lietot ar mēru. Savukārt Kataja atgādināja, ka, jo dažādākas tējas lieto uzturā, jo labāk. Speciāliste norādīja, ka organisms pats dod signālus, kas tam nepieciešams, un ilgstoši lietot vienu tēju nemaz nav iespējams, jo tas ir apnicīgi.
Lai izvairītos no viena auga pārdozēšanas, Tereško ieteica taisīt tēju no dažādu augu kombinācijām, jo reti kuri nesader kopā.
Tēja cīņā pret vīrusiem
Pētījumi liecina, ka lakricas saknes, altejas saknes, māllēpju ziedu, gaiļbiksīšu ziedu un lapu tēja iznīcina vīrusus un baktērijas, kas nokļuvušas bronhos, pauda fitoterapeits. Katrai no tām ir atšķirīga pagatavošana – altejas sakne jāaplej ar vēsu ūdeni un jātur diennakti, māllēpes un gaiļbiksītes jāaplej ar karstu ūdeni un jāpatur apmēram 15 minūtes, lakricas sakne jāvāra apmēram 15 minūtes.
Tāpat Islandes ķērpis kopā ar čagas ekstraktu stiprina imunitāti. Čaga kavē daudzu vīrusu vairošanos replikāciju šūnās. Tā pēc izskata atgādina melnu piepi un atrodama mežos uz dzīviem bērziem. Pirms lietošanas to sasmalcina pulverī un aplej ar ūdeni, kas nav karstāks par 60 grādiem, jo karstākā ūdenī ies bojā polisaharīdi, stāsta fitoterapeits. Ar šādu dzērienu ikdienā var aizstāt kafiju.
Augus, kuri satur ēteriskās eļļas, nevāra
Cilvēki iecienījuši piparmētras, kumelītes, avenes, ugunspuķes tēju, stāsta ārsts. Viņš mudina pievērsties augiem, kuri ir smaržīgi un satur ēteriskās eļļas, piemēram, melisai, mārsilam, salvijai, liepziediem.
Augi ir dažādi, tāpat to iedarbība.
Tēju no nelieliem ziedlapiņām vai lapiņām gatavo attiecībā viens pret desmit jeb uz vienu glāzi ūdens izmanto divus trīs gramus, kas ir apmēram viena ēdamkarote sasmalcinātas tējas.
Gatavojot tēju no augiem, kuri satur ēteriskās eļļas, to nevajag vārīt, tikai apliet ar karstu ūdeni, taču augi ar cietākām lapām, piemēram, brūkleņu mētras, jāvāra piecas minūtes.