Farmācijas doktore, augu pazinēja Eniņa atzīst – imunitāti nostiprināt nevar vienas dienas laikā, tas bija jāsāk darīt jau vasarā. Bet nav gluži tā, ka šobrīd, kad apklāt klaiņo dažādi vīrusi, neko vairs nevar darīt.
"Te uz galda ir lieliskais piecinieks. Pirmajā vietā liksim medu – gan enerģija, gan veselība.
Vislabāk medus strādā, kad ir saaukstēšanās, vīrusi, tad ir vajadzīgi palīglīdzekļi – citrons un ingvers," klāstīja augu pazinēja.
No šīm trīs sastāvdaļām var pagatavot burvīgu tēju. Tikai jāatceras, ka medu nevajag likt gluži verdošā ūdenī, jo tad tas zaudēs daļu no vērtīgajām vielām. Tējai nedaudz jāpadziest.
Arī tradicionālais ķiploks ir augs, kuru vajadzētu mēģināt iekļaut ikdienas ēdienkartē.
"Ķiploks ir ļoti spēcīgs pretvīrusu līdzeklis. Pie ķiploka aktīvajām vielām neviens mikroorganisms izdzīvot nevar. Tad, kad cilvēkam jau ir temperatūra un gribas ātrāk to dabūt lejā, tad ņemam dzērvenes. Dzērvenes ar medu ir universāls līdzeklis. Šis skābumiņš un saldumiņš, un dezinficējošais efekts, kas ir dzērvenē, un enerģētiskais, kas ir medū, var ļoti labi palīdzēt vismaz justies labāk," teica Eniņa.
Lai stiprinātu imunitāti, ikdienā daudz jālieto šķidrums – vislabāk dzerot augu tējas.
Īpaši imunitātes stiprinātāji ir pelašķis un plūškoks. Patiesībā imunitātei patīk rūgtumiņš.
Tas gan nenozīmē, ka no pārējām tējām jāatsakās.
"Būtībā katra zāļu tēja var palīdzēt cilvēkam justies labi un, ja to dzer pietiekamā daudzumā un ne pārāk stiprā koncentrācijā, dzerot kā ikdienas tēju, nevis kā kādu ārstniecisku uzlējumu, var panākt vajadzīgo efektu," teica Eniņa.
Jaukto augu tējas būs garšīgākas un aromātiskākas. Tas jau ir katra paša gaumes jautājums, kā kopā sajaukt dažādus augus, galvenais nepārspīlēt ar koncentrāciju.
Eniņa aicina katru rītu iesākt ar veselīgo ķirbja sulu, kam klāt pievieno nedaudz burkānu, bieti un kāpostu. Vēl viņa iesaka ikdienā atteikties no saldumiem, piemēram, konfektēm, bulciņām, kūciņām. Saldie produkti ļoti grauj cilvēka imunitāti.