Šokolādes krēms, maizes zupa, «Abavas sniegs». Trīs klasisku desertu receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 5 mēnešiem.

Desertu receptes mainās, popularitāti iegūst arvien jaunas un jaunas receptes, tomēr laiku pa laikam ir vērtīgi atgriezties pie sen neizmantotām receptēm. Piedāvājam trīs desertu klasikas receptes.

Šokolādes krēms

 

Sauc kā gribi – kakao krēms, šokolādes krēms, padomju ēdnīcas krēms, bērnības garša – tas ir tik garšīgi! To apstiprinājuši daudzkārt dažādu viesību galda viesi, kas lūguši šokolādes krēma papildporcijas, par šo desertu raksta Laila Rudzone.

Nepieciešams:

  • 2 olas.
  • 6–7 ēdamkarotes cukura.
  • 2–3 ēdamkarotes bez kaudzes kakao.
  • 1 /2 glāze piena.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 2 tējkarotes ar kaudzi želatīna.
  • Vanilīns.
  • Sāls.

Pagatavošana:

Želatīnu aplej ar dažām karotēm auksta ūdens un uzbriedina 10 minūtes.

Olu dzeltenumus saputo ar cukuru gaisīgus un pieber kakao pulveri, saputo.

Katliņā uzvāra pienu, noņem no uguns un pielej želatīnu, izmaisa.

Pienu lēnām, nepārtraukti putojot, lej pie olu masas. Kad kārtīgi samaisīts, noliek padzist.

Saputo saldo krējumu stingrās putās ar vienu ēdamkaroti cukura un vanilīnu, mini šķipsniņu sāls.

Kad olu un piena masa atdzisusi, tajā iemaisa putukrējumu, lej traukā, liek vēsumā sastingt.

Pasniedz ar ķīseli.

Ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Maizes zupa

Biguzis jeb maizes zupa.
Biguzis jeb maizes zupa.

Nepieciešams:

  • 500 g rupjmaizes.
  • 200 g žāvētu augļu.
  • 160 g cukura.
  • Dzērveņu vai jāņogu sula.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • Vaniļas cukurs.

Pagatavošana:

Maizi sagriež šķēlēs, garozu atstāj tikai tad, ja tā nav tumši apcepta. Maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī.

Maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj maizei samirkt.

Kad maize samirkusi, to sablendē viendabīgu kopā ar ūdeni, kurā maize mirkusi. Ja vēlas, lai zupā būtu maizes gabaliņi, maizi sastampā vai ar putotāju sakuļ tā, lai paliek gabaliņi.

Maizes zupai pieliek žāvētos augļus, ja tie lielāki, sagriež gabaliņos, pieliek cukuru, kanēli un pēc garšas pielej skābu sulu. Tad pielej ūdeni, ja nepieciešams, pavāra trīs līdz četras minūtes.

Vārītājam jāizvēlas zupas biezums, tad pēc vēlmes pielej ūdeni vairāk vai zupu atstāj biezāku.

Viens no zupas vārīšanas veidiem – tai pielej nedaudz ūdenī atšķaidītas kartupeļu cietes – apmēram vienu ēdamkaroti uz šo zupas daudzumu.

"Abavas sniegs" ar ogu mērci

Kurzemnieki lepojas ar "Abavas sniegu" un "Dundagas krēmu", abu desertu atšķirība ir tikai vienā sastāvdaļā – rozīnēs.

 

Krēmam nepieciešams:

  • 1 l piena.
  • 160–180 g mannas.
  • šķipsniņa sāls.
  • 300 ml saldā krējuma.
  • 3–4 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pieliek šķipsniņu sāls. Maisot pienu, pieber mannu – jāsanāk stingrai biezputrai;  cik daudz mannas nepieciešams, tas atkarīgs no mannas briedības. Atcerieties, ka putra atdziestot sabiezēs vairāk.

Kad putra pilnībā atdzisusi, sāk kult putukrējumu. Vislabāk to darīt ar mikseri – pieliek cukuru un vaniļas cukuru, kad krējums sāk biezēt, bet nav pavisam saputots, liek klāt mannu, kuļ, līdz masa ir kā sniegs.

Variants:  "Dundagas krēma" atšķirība – vārot mannas biezputru, pieliek rozīnes.

Ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu, saldētas vai svaigas ogas, rabarberu kātus, ievārījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti