Sadaļas Sadaļas

Kurzemnieku deserti – «Abavas sniegs» un «Dundagas krēms» ar ogu mērci. Gatavojam klasiskos saldos!

Dažādu desertu receptes kļuvušas pazīstamas ar piesaisti kādai vietai, visbiežāk tas saistīts ar padomju laika ēdināšanas vietās piedāvāto sortimentu. Šādi ir arī deserti "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms".

Kurzemnieki lepojas ar "Abavas sniegu" un "Dundagas krēmu", abu desertu atšķirība ir tikai vienā sastāvdaļā – rozīnēs.

“Abavas sniegs” ar ogu mērci

Krēmam nepieciešams:

  • 1 l piena.
  • 160–180 g mannas.
  • šķipsniņa sāls.
  • 300 ml saldā krējuma.
  • 3-4 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pieliek šķipsniņu sāls. Maisot pienu, pieber mannu – jāsanāk stingrai biezputrai, cik daudz mannas nepieciešams, tas atkarīgs no mannas briedības. Atcerieties, ka putra atdziestot sabiezēs vairāk.

Kad putra pilnībā atdzisusi, sāk kult putukrējumu. Vislabāk to darīt ar mikseri – pieliek cukuru un vaniļas cukuru, kad krējums sāk biezēt, bet nav pavisam saputots, liek klāt mannu, kuļ, līdz masa ir kā sniegs.

Variants:  "Dundagas krēma" atšķirība – vārot mannas biezputru, pieliek rozīnes.

Ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu, saldētas vai svaigas ogas, rabarberu kātus, ievārījumu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt