Peldošās salas, cepumu kārtojums, buberts... 5 desertu receptes Mātes dienas svētku galdam

Mātes dienas svētku galdā iederas gardi deserti. Piedāvājam piecas pārbaudītas receptes.

Peldošās salas

Peldošās salas ogām.
Peldošās salas ogām.

Nepieciešams:

  • 1 l piena.
  • 6 olas.
  • 6 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
  • Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Baltumus saputo stingrās putās, tad pieliek divas karotes cukura, saputo, lai cukurs izšķīst.

Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.

Pārējo pienu uzvāra, ar putu karoti pienā liek baltumu, pa pusminūtei apvāra katru pusi ( ar karoti baltumu mākoni apgriež otrādi), raugās, lai piens nevārītos strauji, tikai nezaudētu karstumu. Izvārītos baltumus izņem no piena un liek traukā.

Kad viss olbaltums izvārīts, tad pienam pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet  pienu maisīt! Kad piens "uzmet burbuli", katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var "saiet ziedos". Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.

Kad mērce atdzisusi, lej traukos un katrā liek olbaltumu salas.

Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja desertu gatavo bērns; lieliski, ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.

Variants: Desertu var pasniegt ar ogām, karameli vai šokolādi

Maizes zupa

Biguzis jeb maizes zupa.
Biguzis jeb maizes zupa.

Nepieciešams:

  • 500 g rupjmaizes.
  • 200 g žāvētu augļu.
  • 160 g cukura.
  • Dzērveņu vai jāņogu sula.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • Vaniļas cukurs.

Pagatavošana:

Maizi sagriež šķēlēs, garozu atstāj tikai tad, ja tā nav tumši apcepta. Maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī.

Maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj maizei samirkt.

Kad maize samirkusi, to sablendē viendabīgu kopā ar ūdeni, kurā maize mirkusi. Ja vēlas, lai zupā būtu maizes gabaliņi, maizi sastampā vai ar putotāju sakuļ tā, lai paliek gabaliņi.

Maizes zupai pieliek žāvētos augļus, ja tie lielāki, sagriež gabaliņos, pieliek cukuru, kanēli un pēc garšas pielej skābu sulu. Tad pielej ūdeni, ja nepieciešams, pavāra trīs līdz četras minūtes.

Vārītājam jāizvēlas zupas biezums, tad pēc vēlmes pielej ūdeni vairāk vai zupu atstāj biezāku.

Viens no zupas vārīšanas veidiem – tai pielej nedaudz ūdenī atšķaidītas kartupeļu cietes – apmēram vienu ēdamkaroti uz šo zupas daudzumu.

Buberta recepte

Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" uzvarētājas Brigitas Puriņas recepte.

Nepieciešams:

  • 700 g piena
  • 170 g mannas
  • 5 olas
  • cukurs – pēc garšas

Pagatavošana:

Kad atdalīti olu dzeltenumi no baltumiem un dzeltenumi sakulti ar cukuru, tos pievieno mannas  putrai. Pēc tam stingrās putās tiek sakults olbaltums, un arī tas dodas uz saldā ēdiena katlu.

Olbaltumus masā iecilā lēni, lai buberts izdodas čagans.

Bubertu galdā ceļ ar ogu ķīseli.

Ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g dzērveņu
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote cietes
  • 1,5 l ūdens

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.

Auzu pārslu krēms

Nepieciešams:

Auzu pārslu krēmam:

  • 250 ml saldā krējuma.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
  • Glāze auzu pārslu.
  • Ēdamkarote sviesta.
  • 100 g cukura.

Mērcei:

  • 250 g dzērveņu.
  • 500 g ūdens.
  • 100 g cukura.
  • Ēdamkarote kartupeļu cietes.

Pagatavošana: Uz pannas izkausē sviestu un 50 g cukura, kad cukurs un sviests izkusuši, iemaisa auzu pārslas. Apmaisa, kad tās kraukšķīgas, noņem no pannas (lai neturpina cepties) un liek uz šķīvja atdzist.

Kamēr pieaugušie karamelizē auzu pārslas, bērni var kult putukrējumu – pieliekot krējumam vaniļas cukuru un atlikušo cukuru.

Kad putukrējums sakults un auzu pārslas atdzisušas, sajauc kopā. Krēmu liek aukstumā.

Krēmu pasniedz ar ogu mērci.

Mērcei dzērvenes vāra ūdenī, tad izspiež sulu. Vienkāršāk katliņā uzvārīt ūdeni, tajā ielikt caurduri vai sietu, iebērt dzērvenes, kad ogas sakarsētas, ar karoti tās saspiež un izskalo ūdenī.

Sulai pievieno cukuru un ūdenī iemaisītu cieti, uzvāra un atdzesē.

Mērcei var izmantot dažādas sulas un ogas.

Ogu, cepumu un biezpiena kārtojums

Nepieciešams:

  • 200 g biezpiena,
  • 200 ml saldā krējuma,
  • 1 ēdamkarote cukura,
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura,
  • 200 g auzu pārslu cepumu,
  • svaigas vai saldētas ogas.

Pagatavošana:

Cepumus sadrupina.

Biezpienu ar karoti saberž smalkāk, lai nav lielu graudainu gabalu. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, iemaisa biezpienu.

Deserta traukā kārtām liek sadrupinātos cepumus, biezpiena masu un ogas, rotā ar ogām.

Atstāj uz 30 minūtēm, lai garšas sadraudzējas.

Variants: Auzu pārslu cepumu vietā varat izvēlēties citus pēc izvēles, tāpat saldā krējuma vietā varat izmantot skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti