Cēsīs varēs baudīt vēstures garšu

Sestdien un svētdien Cēsu pilī norisināsies Viduslaiku dienas – tās šogad veltītas viduslaiku ēdiena pasaulei.

Sestdien vēstures garšu aplūkos no sociālā aspekta – varēs salīdzināt, kāds ēdiens bijis augstākiem, kāds zemākiem slāņiem, pastāstīja pasākuma organizators Gundars Kalniņš. Toties svētdien ēdienam pievērsīšoties vairāk reģionāli – Latvijā dzīvojoši cittautieši gatavošot pēc savu valstu viduslaiku tradīcijām. Pils viesi varēs nogaršot dažādo ēdienu, iesaistīties gatavošanas sacensībās, bet īpaši neparasts pasākums būs smalkas viduslaiku dzīres.

''Divu dienu garumā šeit, Cēsu viduslaiku pilī, ikviens pils viesis var sajust to īpašo vēstures garšu, kāda tad ir bijusi viduslaiku periodā, ne tikai paši iesaistoties pavārmāklsas meistarklasēs, ne tikai nogaršojot, bet arī vērojot un saprotot, kā ir viduslaiku periodā notikušas dzīres. Pulksten pusčetros būs ļoti interesants pasākums – dzīres Cēsu amata vīriem un augstākajiem viesiem. Tie, kas būs atnākuši uz Viduslaiku dienu, varēs vērot šo dzīru norisi, redzēt to, ko, cik man zināms, pēdējo 500 gadu laikā tādā apmērā nav bijis iespējams piedzīvot. Respektīvi, ļoti bagātīgi klāts galds, visas norises tieši tādas, kādas būtu bijušas arī smalkās dzīrēs pirms 500 gadiem – ar dažādām izklaidēm, mūziku un ļoti īpašiem ēdieniem," stāsta Kalniņš.

Atšķirības kungu un zemnieku ēdienkartē, manierēs un galda kultūrā būs iespēja novērtēt dzīru laikā, taču tiem, kas jau iepriekš pārlieku dzīrojuši, palīdzīgu roku sniegs Livonijas prasmīgākais ārsts. Rekonstruētajā pils virtuves dārzā dārznieks viesus iepazīstinās ar viduslaikos iecienītāko dārzeņu klāstu, bet zāļu sieva atklās dārzā atrodamo augu dziednieciskās īpašības.

Līdztekus šīgada tematiskajām norisēm, Viduslaiku dienas apmeklētājiem būs iespēja vērot tradicionālas bruņinieku cīņas, lokšaušanas turnīru, klausīties viduslaiku mūziku un stāstnieku aizraujošos stāstus, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās un citās aktivitātēs ģimenēm.

Saistītie raksti
0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
Izklaide
Kultūra
Jaunākie
Interesanti