Pašu audzēti tomāti un paprika. Kā nepārcensties ar augu aprūpēšanu?

Pienācis laiks, kad iespējams bez bažām gan siltumnīcā, gan dārzā izstādīt augus. Kā rūpēties par stādiem, lai tie atalgotu ar bagātīgu ražu, un kad rūpes, īpaši pārmērīga mēslošana, augiem var nodarīt ļaunu, Latvijas Radio raidījumā „Kā labāk dzīvot” skaidroja dārzniecības „Neslinko” saimnieces Elga Bražūne un Saiva Pekuse.

ĪSUMĀ:

 

Ārā ražos arī paprika un asie pipari

Ārā stādāmajiem augiem dārzniece Bražūne ieteica uzstādīt nojumi, lai būtu pavisam droši, ka tie labi iedzīvosies „Nevajag veidot sānus, tikai jumtiņu, lai lietus nelīst uz augļiem,” teica dārzniece. Vēl viens variants augu pasargāšanai no vēja ir agroplēves lietošanu. Taču būtiski, lai tā nebalstītos uz augiem, lai vējā netiktu bojātas augu lapas.

Tāpat, stādot ārā, būtiski izvēlēties šķirnes, kas tam ir paredzētas. Pekuse norādīja, ka arī papriku un asos piparus iespējams stādīt laukā, taču nepieciešams izvēlēties tādas šķirnes, kas ir augumā kompaktākas un ar īsāku veģitācijas periodu. 

Labas ražas priekšnoteikums  - pamatīga sakņu sistēma

Tāpat, lai jau stādīšanas procesā nekaitētu augam, nepieciešams veikt priekšdarbus. Gan tomātus, gan gurķus vēlams apliet tieši pirms stādīšanas, nevis stādīšanas laikā. Gurķus, ja to stādi ir podiņā, pirms izstādīšanas var ielikt traukā, kurā ir ūdens, lai augs pats varētu uzņemt tik daudz ūdens, cik nepieciešams.

Līdzīgi ir, arī stādot papriku vai asos piparus. Pekuse gan ieteica papriku un asos piparus sākumā iestādīt lielos podos, lai tā ātrāk izveidotu lielu sakņu sistēmu. „Abas šīs kultūras ir slinkas ziedētājas un augļi aizmetās slinki, ja sakņu sistēma nav pilnvērtīgi izveidojusies,” skaidroja dārzniece, piebilstot, ka pretējā gadījumā raža var nepaspēt nogatavoties. Lai veicinātu uzziedēšanu, dārzniece ieteica šīs kultūras augus stādīt tuvāk vienu otram nekā tomātus un gurķus.

Gan paprikai un asajiem pipariem, gan tomātiem un gurķiem kopīgs ir tas, ka sākotnēji mitrums augiem jānodrošina, nevis tieši tiem lejot virsū, bet gan kādu sprīdi nost no auga stumbra. „Ar gurķu laistīšanu ir jābūt uzmanīgākiem, jo gurķim sakņu sistēma ir ļoti trausla,” brīdināja Bražūne. Viņa vērsa uzmanību uz to, ka nebūtu vēlams izmantot automātiskās laistīšanas sistēmas, kamēr augiem nav izstrādājusies spēcīga sakņu sistēma, jo tas rada pārliešanas risku, kas var kaitēt augam un tā attīstības procesam. Arī vēlāk nepieciešams katram augam regulēt ūdens daudzumu, jo tomātiem nepieciešams lielāks ūdens daudzums nekā gurķiem.

Līdz pirmajai mēslošanai jāgaida mēnesis

Būtiska dārzeņu audzēšanas sastāvdaļa ir arī mēslošana, taču dažkārt, labu gribot, augam var nodarīt pāri. Visbiežāk cilvēki kļūdās, sākot mēslot augu pārāk ātri, atzīmēja Bražūne. „Augs vēl nav izveidojis stabilu sakņu sistēmu, nav vēl apguvis augsni, kurā tas ir iestādīts, bet tam sāk jau piedāvāt dažādus papildu mēslojumus. Augs nesaprot, kā ar tiem tikt galā,” skaidroja dārzniece.

Papildmēslošana, it īpaši tomātiem, ir nepieciešama, bet to nevajadzētu sākt ātrāk kā mēnesi pēc iestādīšanas. Pretējā gadījumā augs var sākt dzeltēt, brīdināja Bražūne. Ja dzeltēšana ir sākusies, dārzniece ieteica mēģināt uzlabot auga dzīves apstākļus, uzirdinot augsni vai pat izceļot to ārā un pieberot aptuveni pusi spaiņa neitrālāku augsni.

Dārzniece ieteica, ka mēslojumu augsnei  var pievienot jau pirms stādīšanas. Tādā gadījumā iespējams, ka papildu mēslošana vispār vairs nebūs vajadzīga. Augsnē uz vienu kvadrātmetru var izkaisīt ēdamkaroti zivju un kaulu miltus, blakus tomātu stādiem var arī 10 līdz 12 centimetru dziļumā ierakt reņģes, atzīmēja Bražūne. Paprikai un asajiem pipariem, kā arī gurķiem gan reņģes nevajadzētu izmantot mēslošanai. „Paprikai vislabākais ir komposts, kuru jau laicīgi esam sagatavojuši, izsijājuši un iejaukuši augsnē,” sacīja Pekuse.

Paprikai ir svarīgi, lai bagātīga augsne būtu visā tās augšanai paredzētajā platībā. Augsnes bagātināšanas nolūkos var arī izmantot olu čaumalas. „Olu čaumala sadalās trīs gadus, līdz ar to katru gadu tās noārdīsies un augs arvien saņems minerālvielas,” minēja saimniecības vadītāja.

Nātru vircu var raudzēt dažādi

Tagad jau ir bagātīgi saaugušas nātres, no kurām var gatavot vircu. „Kādā traukā sapilda apmēram trešo daļu tilpuma ar nātrēm, pārlej ar ūdeni, uzliek vāku un raudzē,” vircas pagatavošanas pamācībā dalījās Bražūne. Lai raudzējums būtu intensīvāks un vērtīgāks, dārzniece ieteica vismaz reizi pāris dienās to apmaisīt.

Raudzēšanas laiks gan ir atkarīgs no temperatūras. Ja laiks ir aukstāks, būs nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, ja siltāks –  tad astoņas līdz desmit dienas. Tāpat raudzēšanas ilgums atkarīgs no tā, kāds ir vircas pagatavošanas mērķis. Ja to plānots lietot augu imunitātes uzlabošanai, tad nātru virca jāpārtrauc raudzēt brīdī, kad tā ir zaļa kā kokteilis un smaržīga. Kad virca ir šādā konsistencē, nepieciešams no raudzējuma „izzvejot” brūnos nātru kātus un atšķaidīt to attiecībā 1:10. Papildu imunitātes stiprināšanai var pievienot arī baldriānu lakstus. „Kad virca pārrūgst, kļūst brūna un sāk smirdēt kā mēsli, tad tā būs lietojama kā mēslojums, bet imunitāti vairs nestiprinās,” uzsvēra Bražūne.

Vienmērīga temperatūra un mitrums

Lai arī liela nozīme auga veselībā ir tā gēniem, ir veidi, kā arī cilvēks to var ietekmēt. Būtiski ir, lai augs nebūtu pārlaistīts vai mitruma trūkumā. „Ūdens ir tas, caur ko augs uzņem arī barības vielas. Ja viss ir sabalansēts, tad augs nav slimīgs un uzņēmīgs pret slimībām,” norādīja Bražūne.

Tāpat svarīga ir pēc iespējas vienmērīgākas temperatūras saglabāšana. Ja augs atrodas siltumnīcā, tad vēdināšanai jābūt regulārai, pretējā gadījumā var būt straujas temperatūras maiņas, kas augiem var nepatikt, sacīja dārzniece. Ja naktī temperatūra pārsniedz desmit grādus, nav nepieciešams vairs taisīt siltumnīcu ciet. Tomēr jāizvairās arī no caurvēja, jo, piemēram, paprikai un asajiem pipariem atrasties caurvējā nav vēlams, piebilda Pekuse.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Dārzs un mājas
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti