Zemenes ziemā, buljons «Uguns» un ķūķis – talsinieces Aivas Daukšas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces" pirmajā raidījumā paredzēts viesojas pie Talsu novada Lībagu pagasta "Jāņkalnu" saimnieces Aivas Daukšas, kura sevi sauc par pirts lietu speciālisti, pirtnieci un zintnieci.

Saimnieces galvenā nodarbošanās ir lauku tūrisms, kurā iekļauta folkloras taka, latvisko tradīciju izzināšana, seno gadskārtu svētki, krustabas un kāzu rituāli. Taču Aiva iet arī valsts darbā un aprūpē bērnus ar smagiem fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem Valsts sociālās aprūpes centra “Kurzeme” filiālē "Veģi".

"Jāņkalnu" saimniece raidījumā "Īstās latvju saimnieces" gatavoja uzkodu – buljonu "Uguns", kas gatavots uz dzīvās uguns. Tāpat uz dzīvās uguns gatavots galvenais ēdiens – ķūķis. Bet saldajā ēdienā namamāte piedāvāja "Zemenes ziemā".

Uzkoda

Buljons "Uguns", gatavots uz dzīvās uguns

  • Liellopu kauli, 2 gabali
  • Dārzeņi (puravi, pētersīļu kāti, sīpoli, ķiploki, burkāni, selerijas sakne)
  • Garšvielas (sāls, pipari, lauru lapas, karijs vai kurkuma)

Liellopa kaulus saskalda mazākos gabaliņos, uz straujas uguns katlā „aprauj”, tad uzlej ūdeni un vāra. Diezgan ilgi - apmēram divas stundas. Ik pa laikam nosmeļ putas.

Pannā apcep sīpolus un burkānus. Kopā ar citiem dārzeņiem pievieno buljonam. Vāra vēl kādu stundu. Atstāj uz nakti ievilkties. Tad izkāš caur rupjo un smalko sietu, vajadzības gadījumā dzidrina. Pasniedz karstu.

Piekož karstmaizītes ar vītināto desu, papriku, olīvām, ķiršu tomātiņiem un rīvētu sieru.

Galvenais ēdiens

Ķūķis, gatavots uz dzīvās uguns

  • Grūbas
  • Žāvēta gaļa
  • Kartupeļi
  • Saldais krējums
  • Sāls

Žāvētu gaļu sagriež kubiņos un apcep uz pannas. Tad gaļu pārber katlā, izlīdzina katla dibenā un uzmanīgi ber virsū grūbas, kas iepriekš diennakti ūdenī uzbriedinātas. Vēlams grūbas virs gaļas bērt ar visu ūdeni, kurā briedinātas, turklāt jācenšas to izdarīt, nesajaucot gaļas kārtu. Ja ūdens trūkst, pielej klāt. Ūdenim jābūt kādi pieci centimetri virs grūbām. Uzliek katlam vāku un vāra, līdz grūbas mīkstas. Kad grūbas gatavas, katlā ber iepriekš novārītus, atdzesētus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Pēc vajadzības un sajūtām pievieno saldo krējumu un sāli. Visu rūpīgi samaisa. Katlu apsedz ar biezu segu, var izmantot arī spilvenus un ļauj ķūķim savilkties, uzbriest. Pasniedz karstu. Piedzer kefīru vai rūgušpienu ar zaļumiem.

Saldais ēdiens

Zemenes ziemā

  • Biezpiens
  • Saldais krējums
  • Cukurs
  • Želejas konfektes
  • Zefīrs
  • Marmelādes citrusa daiviņas
  • Piparmētru lapiņas
  • Svaigi saldētas zemenes ar cukuru

Biezpienu samaļ, saputo saldo krējumu, sagriež gabaliņos zefīru un želejkofektes. Visu sajauc, cukuru pievieno pēc garšas. Pārlej zemenes, dekorē ar marmelādes daiviņām un piparmētru lapiņām.

Labu apetīti! 

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnīsies septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Tāpat kā raidījuma pirmajā sezonā, arī šoreiz raidījuma varonēm jāvērtē namamātes pasniegtais ēdiens un galda klājums. Par katru ēdienu viešņām jāieliek atzīme vairākās pozīcijās: gan par ēdiena garšas īpašībām, gan noformējumu, gan izmantotajiem produktiem un pat piedāvātajiem dzērieniem.

Pēc septiņām vakariņām uzvarēs tā saimniece, kura par savām viesībām būs ieguvusi vislielāko punktu skaitu. Uzvarētāja savā īpašumā iegūs ne tikai labākās namamātes titulu, bet arī 1000 eiro no raidījuma atbalstītāja - veikalu tīkla "Elvi".

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti