Kultūra

Šovakar koncertzālē "Lielais dzintars" skanēs Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts

Kultūra

Rīgas Krievu teātrī tapusi jauna izrāde "Mīlēt"

Piektdien ar koncertu Jelgavā 25 gadu jubilejas koncerttūri uzsāks grupa ''Tumsa''

«Tumsa» uzsāk 25 gadu jubilejas koncertturneju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien ar koncertu Jelgavas kultūras namā savu 25 gadu jubilejas koncerttūri uzsāks grupa „Tumsa”. Tās dalībnieki atzīst – pašiem neticas, ka „Tumsai” ir tik liels gadu skaits, bet vēsture apliecina – grupu 1991.gadā dibinājis tolaik 13 gadus vecais Jānis Daugalis, kurš joprojām ir tās sastāvā. Jubilejas koncertos skanēs gan agrīnās, gan jaunākās „Tumsas” kompozīcijas, bet galveno kodolu veidos Mārtiņa Freimaņa dziesmas, kas grupu savulaik iecēla slavas saulītē.

Jānis Daugalis: „Sākām mēs ar domu par „Depeche Mode”, tur tās melnās ādas jakas un tā tālāk. Kaut kā tas drūmais tajā laikā likās tāds piesaistošs."

Jānis Daugalis, grupas dibinātājs un dalībnieks cauri visiem tās laikiem līdz šodienai, vislabāk zina stāstīt, kādēļ tolaik pavisam jauno Liepājas puišu grupa sev izvēlējās nosaukumu „Tumsa”:

„Tajā mirklī likās, ka tas tāds foršs un skanīgs vārds īstenībā. Man tolaik bija 13, un trijiem pārējiem dalībniekiem bija 15."

Sākumā grupas sastāvs ir mainīgs, līdz 1994. gadā izveidojas stabils kodols, kurā līdzās basistam Jānim Daugalim ir arī ģitārists Haralds Drekslers un bundzinieks Kaspars Boroduško.

1995.gadā „Tumsai” pievienojas Mārtiņš Freimanis, aizsākot tās zelta laikus, bet pirms tam, izrādās, bijuši citi solisti, viņu vidū arī Māris Zonnenbergs-Zombergs, pazīstams arī kā Emīls no filmas „Emīla nedarbi”.

Māris grupā dziedājis 93. un 94.gadā vai trakajos deviņdesmitajos (kā pats saka) un dažas no dziesmām nodziedās arī tagad – „Tumsas” jubilejas koncertos.

„Tā ir jaunība, tie ir 18 gadi, tas ir maksimālisms absolūts, tu esi kā raķete tajā brīdī. Tas ir foršākais laiks dzīvē, jo vēl ir pietiekami degvielas, kas ar gadiem sāk zust. - Kad jūs tagad uzaicināja, vai uzreiz bija skaidrs, ka piedalīsieties? - Nē. Es daudz pārdomāju. Jo tad, kad es kaut ko daru, man to gribas izdarīt labi. Es joprojām domāju par to, kā to izdarīt labi," sarunā saka Māris Zonnenbergs-Zombergs.

Jāņa Daugaļa dziesma „Zibens” būs viena no tām, ko dzirdēsim „Tumsas” kādreizējā dalībnieka Māra Zonnenberga-Zomberga izpildījumā „Tumsas” jubilejas koncertos.

Šī brīža grupas solists Valters Frīdenbergs jubilejas programmu raksturo kā „Tumsas” vilcienu, kas piestās dažādās stacijās. Pirmajā pieturā būs dziesmas no pirmssākumiem, noslēdzošajā – pats jaunākais repertuārs, bet pa vidu – viskuplākajā skaitā Mārtiņa Freimaņa ļoti populārās un daudzu sirdij tik tuvās kompozīcijas.

„Tumsas” zelta laiks bija 15 gadi kopā ar Mārtiņu Freimani, tagad stafeti no viņa pārņēmis Valters Frīdenbergs, kurš Mārtiņu dēvē gan par savu skatuves, gan dzīves skolotāju.

Valters Frīdenbergs: „Džeki kopā ar Freimi – tas ir zelta sastāvs, kas bija ar „Tumsu” kopā visus šos gadus, un šobrīd nezinu, kā mēs sevi varētu saukt – par sudraba sastāvu? Mēs te vairāki, kas šobrīd esam „Tumsā”, esam ar to izauguši. Te es domāju par sevi, par Dāvi, kurš ir tagad „Tumsas” taustiņnieks, par Osīti, kurš perkusijas ar mums spēlē. Jā, mēs esam izauguši ar „Tumsu”, un, protams, ir arī grupas kodols – Jančuks, Haris un Kasītis, uz kuriem mēs skatījāmies, kad bijām mazāki. Tā kā sudraba sastāvs turpina to, ko Freimis savā laikā pacēla ļoti lielos augstumos. Paldies viņam par to, es vienmēr būšu pateicīgs."

„Tumsas” jubilejas koncertos piedalīsies arī viesi, viņu vidū Annija Putniņa, Aija Andrejeva, grupa „Crazy Dolls” un citi.

Mūzikas žurnālists Sandris Vanzovičs uzskata, ka šī būs laba iespēja „Tumsai” atkal sevi pierādīt:

„Līdz šim „Tumsa” kā grupa bez Freimaņa nav pilnvērtīgi „atrādīta”. Viņu repertuārs ir milzīgi aptverošs, ļoti plašs. Tie, kas ir dzirdējuši pirmās kasetes, pateiks, ka tās dziesmas, kas skan radio, nav nebūt vienīgās, ar ko var šo grupu asociēt. Tā ir grupa, kas pastāv ļoti ilgi, un mēs to jau pēc nosaukuma varam saprast, jo kurš normāls cilvēks šajos laikos tik naivu nosaukumu ieliktu grupai? Tajos laikos „tumsa” – tas taču bija kārtīgs ļaunums!"

Grupas „Tumsa” 25 gadu jubilejas tūre aizsāksies piektdien, 21.oktobrī, ar koncertu Jelgavas kultūras namā. Pēc tam grupa koncertēs arī Valmierā, Rēzeknē, Liepājā un Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti