Mūžībā devies komponists un muzikologs Oļģerts Grāvītis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

89 gadu vecumā mūžībā devies komponists un muzikologs Oļģerts Grāvītis (1926-2015), vēsta Latvijas Radio 3 - "Klasika".

24.novembra naktī mūžības ceļā devies viens no visu laiku izcilākajiem latviešu mūzikas zinātniekiem, Latvijas Valsts konservatorijas 1947.gadā dibinātās Muzikoloģijas nodaļas pirmā izlaiduma absolventiem, komponists, ilggadējais Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas (vēlāk - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) profesors, Dziesmu svētku vēsturnieks un praktiķis, sirsnīgais un uzticamais "Klasikas" draugs Oļģerts Grāvītis (1926-2015).

Savā mūžā viņš paveicis tik daudz, ka to pat grūti aptvert, saka Oļģerta Grāvīša audzēkne, muzikoloģe un Latvijas Radio 3 - "Klasika" žurnāliste Inta Pīrāga.

Inta Pīrāga par Oļģertu Grāvīti
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

"Viņš pirmām kārtām ir latviešu mūzikas patriots. Vēsturnieks un arī praktiķis, kurš ar savu pozitīvo skatu uz darbu un dzīvi varēja savā mūžā paveikt tik daudz, ka joprojām ir grūti aptvert, kā to visu viens cilvēks ir jaudājis. Trīs operas, 50 solo dziesmas, ap simts kora dziesmām, 32 grāmatas un - domāju, ka nepārspīlēšu - kādi tūkstoš raksti presē un periodikā. Caur un cauri viņš, protams, ir bijis arī radio cilvēks, veidojot mūziķu portretraidījumus, vadot translācijas jau kopš 20.gadsimta 50.gadiem. Viņš ir arī mans profesors, un joprojām es atceros viņa leģendāro teicienu: "Mīļo meitenīt, neuztraucies, visu nekad nevar zināt. Jūsu pienākums ir zināt, kur var atrast informāciju."."

Izsakot visdziļāko līdzjūtību Oļģerta Grāvīša ģimenei, tuvajiem un mīļajiem draugiem, kolēģiem, studentiem un domubiedriem, "Klasika" aicina pakavēties atmiņās un piedāvā noklausīties Guntara Pupas veidoto "Benefici", kas "Klasikas" ēterā izskanēja 2008.gada 5.martā. Oļģerts Grāvītis tobrīd nule kā bija saņēmis Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Piedāvājam noklausīties Intas Pīrāgas veidoto raidījumu "Benefice" 2006.gadā - sarunu ar Oļģertu Grāvīti 80 gadu jubilejā.

Intas Pīrāgas saruna ar Oļģertu Grāvīti
00:00 / 25:43
Lejuplādēt

Latvijas Radio arhīvā klausāmi arī paša Oļģerta Grāvīša veidotie "Dziesmu svētku pakāpieni".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti