Rīgas mākslas telpa sola notikumiem bagātu jauno sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas māklsas telpa 2016.gada sezonu uzsāk ar vērienīgu Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidotu starptautisku laikmetīgās mākslas izstādi "Pazudis arhīvā", ko papildinās atšķirīgu notikumu virkne - simpozijs "Pazudis (un atrasts) arhīvā", "Vēlās brokastis ar māksliniekiem", kā arī izglītības programma bērniem "Lielā lupa".

Kā preses konferencē pavēstīja izstāžu zāles vadītāja Agita Ikauniece, šogad Rīgas mākslas telpu gaida vēl virkne citu mākslas notikumu - gan  izstādes Rīgas fotogrāfijas biennāles un starptautiskā grafikas festivāla "Printmaking IN" laikā, gan igauņu performanču mākslinieka "Anonymous Boh" personālizstāde. Tāpat tiks īstenota jaunrades programma "Intro", kas četrās izstādēs dos vārdu 12 jaunajiem māksliniekiem, bet rudenī notiks mākslas un mūzikas vakari "1 X MMM".

Pirmā sezonas izstāde "Pazudis arhīvā" būs skatāma no 5.februāra un turpināsies līdz 27.martam. Kā vēstīts, tā aicina Latvijas un ārvalstu māksliniekus caurskatīt gan Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures arhīva mapes, gan pētīt arhīvus un arhivēšanu plašākā nozīmē. To rīko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību un "Living Art Museum" (NYLO) Reikjavikā.

"Izstādē šķietami apputējušais un garlaicīgais jēdziens "arhīvs" tiks rādīts no dažādiem skatpunktiem - tiks jaukta arhīvu krātuvēs ierastā kārtība, lai taptu jauni un pārsteidzoši stāsti, caur kuriem saprast un interpretēt ne tikai vēsturi, bet arī šodienu un nākotni," izstādes ideju rakstuto kuratores Inga Lāce un Andra Silapētere.

Arhīva potenciālu raksturo arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un atzīst, ka LLMC arhīvs, kura pirmsākumi meklējami vēl pagājušā gadsimta 90.gados, ir bijis nenovērtējams avots vairākām LLMC īstenotām pētniecībā balstītām izstādēm un publikācijām, tādēļ katru reizi ir aizraujoši vērot, kā fakti atkal un atkal iegūst jaunu, dauzpusīgāku nozīmi un spēj sniegt impulsus jaunām radošām idejām.

13.februārī plkst.12 LLMC aicina neformālā gaisotnē tikties uz vēlajām brokastīm ar māksliniekiem un kuratorēm un doties ekskursijā pa izstādi. Savukārt 23.martā no plkst. 12 līdz 19 izstādes kontekstā norisināsies simpozijs "Pazudis (un atrasts) arhīvā" ar lekcijām un diskusijām, kas aplūkos arhīva potenciālu kultūras, zināšanu uzkrāšanas un vēstures interpretācijas procesā.

Izstādi pavadīs izglītības programmu "Lielā lupa", kas ļauj dažāda vecuma bērniem un jauniešiem caur spēlēm, interaktīviem medijiem un dažādiem uzdevumiem iepazīt gan Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures spožākos notikumus un darbus, gan tuvāk izprast izstādē eksponētos mākslas darbus. 5.martā ģimenes tiek aicinātas uz radošo darbnīcu kopā ar izstādes mākslinieku Ivaru Drulli.

Izstādē aicināti piedalīties latviešu un ārvalstu mākslinieki - Babak Afrassiabi un Nasrin Tabatabai, Alberto Baraya, Jānis Borgs un Laura Feldberga, Ivars Drulle, Aiga Dzalbe un Kristaps Epners, Maryam Jafri, Viktorija Eksta, Inga Erdmane, Kristaps Grundšteins un Līga Lindenbauma, Žilvinas Landzbergas, Taus Makhacheva, Haralds Matulis un Ieva Saulīte, Agnieszka Polska, Laura Prikule, Mammu un Passi Rauhala, Tanel Rander, "Traģisko pētījumu centrs" (Kaspars Groševs, Ainārs Kamoliņš, Daiga Kažociņa) un Jevgeni Zolotko. Tiks izstādīta arī mākslinieka Radena Saleha darba "Lauvu medības" (1840) no mākslas muzeja "Rīgas birža" kolekcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti