Koncertzālei «Lielais dzintars» spāru svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien Liepājas simfoniskais orķestris svinēs koncertzāles „Lielais dzintars” spāru svētkus. Spāru svētku programmā iekļauti divi skaņdarbi – Jura Karlsona „Koana” un Kārļa Lāča 10. Liepājas koncerts flautai, obojai un orķestrim. 

10. Liepājas koncerta nosaukumam „42,195” ir simboliska nozīme - šim skaitlis  apzīmē oficiālo maratona garumu kilometros.  

„Ar to mēs simbolizējam, ka šobrīd koncertzālē notiek zināms maratons. Viņi strādā dienu un nakti vairākās maiņās. Strādā, teikšu ambiciozi – mums, lai mums būtu kur spēlēt, lai orķestrim būtu sava mājvieta. Maratons celtniekiem un mums izaugsmē – sniegties pēc tālākām un jaunām virsotnēm,” stāsta orķestra diriģents Atvars Lakstīgala.

Iespaidīgais koncertzāles būvniecības maratons beigsies nākamā gada otrajā pusē, bet  jau pašlaik virs koncertzāles „Lielā dzintars” konstrukcijām plīvo Liepājas karogs.

Arhitektoniski neparasti veidotā būve ieguvusi savas aprises un pašlaik sākušies stiklošanas darbi. Orķestra diriģents Atvars Lakstīgala ar gandarījumu raugās uz ēkas būvniecības darbiem, kam par godu sestdien Liepājā gaidāms spāru svētku koncerts, kurā skanēs Kārļa Lāča 10.Liepājas koncerta pirmatskaņojums un Jura Karlsona „Koana”.

„Viens skaņdarbs koncertam būtu par maz, tāpēc pielikām klāt izcilā latviešu komponista  Jura Karlsona skaņdarbu „Koana”.  Man šis skaņdarbs saistās ar patīkamām atmiņām, jo pats esmu bijis mežradznieks, daudzreiz nācies to atskaņot. Man ļoti patīk Karlsona orķestra domāšana, kā  viņš veido orķestra skanējumu, instrumentāciju – orķestris skan ļoti krāšņi. Juris Karlsons ir Kārļa Lāča pasniedzējs kompozīcijā un instrumentācijā,  būs interesanti dzirdēt gan meistaru, gan mācekli,” saka diriģents.

Kārļa Lāča vārdiem sakot: “Skrienot cilvēks ik uz soļa piedzīvo tā saucamo lidojuma fāzi, kad abas kājas ir atrautas no zemes. Lidojums ir arī visbiežāk minētais sajūtu raksturojums pēc garo distanču mērošanas, to pielīdzina ļoti spēcīgai prieka un laimes emociju izpausmei.” 

„Kārļa Lāča jaundarbs ir ārkārtīgi liels izaicinājums orķestrim. Tajā ir apvienotas katrai instrumentu grupai maksimāli iespējamās un reizēm šķiet pat neiespējamās tehniskās grūtības. No katra mūziķa tas prasa ārkārtīgi lielu uzmanību un koncentrēšanos, milzīgu ieguldījumu individuālajā darbā ar nošu materiālu, jo tas tiešām ir ļoti tehniski sarežģīts. Mēs ļoti ceram, ka mākslinieciskais vēstījums un doma, kas šajā skaņdarba ir ielikta, būs tikpat spilgta kā tehniskais spožums,” pārdomās par Kārļa Lāča jaunradīto koncertu dalās orķestra pirmo vijoļu grupas koncertmeistare Līga Baltābola.

Mūziķe uzsver, ka Kārļa Lāča koncerta mūzikas valoda klausītājam būs viegli uztverama.

„Tas nebūs viens no tiem 21. gadsimta mūzikas paraugiem, kur komponists mēģina šokēt ar maksimāli disonējošām skaņām un eksaltētām dinamikas gradācijām. Diriģentam gan tas būs cirka mākslinieka cienīgs meistarstiķis,” atzīst Baltābola.

 „Lielajam dzintaram” veltītais Liepājas simfoniskā orķestra atskaņotais spāru svētku koncerts notiks koncertestrādē „Pūt, vējiņi.” 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti