Kultūras ziņas

Raiņa "Spēlēju, dancoju" Valmiermuižā

Kultūras ziņas

Kritiķi aizvadītajā sezonā slavē Nacionālo teātri

Ebreju glābēju likteņstāsts filmā "Vienpadsmit"

Ebreju glābēju likteņstāsts filmā «Vienpadsmit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

17.jūnijā plkst.18  Žaņa Lipkes memoriālā pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma “Vienpadsmit” – par ebreju glābējiem Liepājā Otrā pasaules kara laikā, kuriem izdevies mājas pagrabā no nāves pasargāt vienpadsmit cilvēkus.

Filmu veidojusi raidījuma “Kultūršoks” žurnāliste un redaktore Gunta Gaidamaviča, kurai izdevies pēdējā brīdī  iemūžināt vairāku izglābto ebreju atmiņas un uzklausīt arī glābēju ģimenes unikālo dzīvesstāstu. Diemžēl neviens no vienpadsmit izglābtajiem Liepājas ebrejiem šo pirmizrādes dienu nav sagaidījis.

Cilvēcības uzvara pār varas nežēlību – otrs lielākais ebreju izglābšanas fakts Latvijas vēsturē pēc Žaņa Lipkes paveiktā Ķīpsalā - ir Sedulu ģimenes varoņdarbs Liepājā Otrā pasaules kara laikā, 19 mēnešus daudzdzīvokļu mājas pagraba šaurībā dodot patvērumu vienpadsmit ebrejiem.

Latvijas Televīzijas raidījuma “Kultūršoks” veidotāja Gunta Gaidamaviča kā filmas “Vienpadsmit” režisore un idejas autore desmit gadus vāca materiālus un fiksēja Liepājā izglābto ebreju dzīvesstāstus un glābēju ģimenes meitu atmiņas par vecāku kluso varoņdarbu.

“Roberts un Johanna Seduli - viņu veikums bija uz nošaušanu ejošo sieviešu cerība, ka pat laikā, kad ir visaptverošs ļaunums visapkārt, kad vara un valsts režīms veicina un akceptē vardarbību, ka arī tad cilvēcība nezūd, ka visus nekad nenošaus un visi nekad nebūs bendes,” stāsta filmas režisore, scenārija autore un producente Gunta Gaidamaviča.

Režisore uzskata, ka filma “Vienpadsmit” varētu noderēt kā skolu mācību palīglīdzeklis vēstures stundās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti