Panorāma

Vēl domā, kā uzlabot apraidi Latgalē

Panorāma

Attieksme pret uzņēmējiem Lielbritānijā

Uzņēmējiem sola pilnveidot pieeju dažādo prasību kontrolei

Uzņēmējus pirms sodīšanas sola konsultēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Konsultē vispirms” - šāda pieeja dažādo valsts prasību ievērošanas kontrolē attiecībā pret uzņēmējiem tikšot ieviesta no nākamā gada. Par to trešdien, 2.novembrī, vienojās Ekonomikas ministrijas vadītā Tirgus uzraudzības padome. Kaut daudzas valsts iestādes sakās šos principus ievērojam jau trešdien, aizvien netrūkst gadījumu, kad komersanti  nezināšanas dēļ kļūst par likumpārkāpējiem. Pavisam drīz pēc šī principa būs jāstrādā visai valsts pārvaldei, lai tā kļūtu par uzņēmēju palīgu, nevis soģi.

Pērn Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veiktais eksperiments ar bistro “Frics” Jūrmalā izgaismoja vairākas problēmas Latvijas uzņēmējdarbības vidē.

Viena no lielākajām - informācijas trūkums par virkni prasību, kuras jāievēro, lai nepārkāptu likumu.

Šādas informācijas nebija, dodot iespēju pelnīt lielu naudu starpniekiem. Ja uzņēmējs tiem nevēlējās maksāt, risks pieļaut pārkāpumu palielinājās un tad nācās rēķināties ar sodu. Kaut pēc sižetiem amatpersonas solījās situāciju labot, šādi gadījumi atkārtojas atkal un atkal. Situācija nav normāla, atzīst Ekonomikas ministrijā.

"Valdība direktīvu dēļ uzliek jaunas prasības, tās attīstās, bet valdība savā pusē nav izdarījusi visu iespējamo, lai informācija būtu pieejama un lai uzraugošā institūcija būtu izskaidrojusi, kas tad īsti ir jāievēro," uz problēmu norāda ekonomikas ministrs Arvils Ašerdens ("Vienotība").

Gadu pēc “Frica” eksperimenta ministrija nākusi klajā ar vienotas valsts iestāžu pieejas maiņu.

Tās princips vispirms paredz konsultēt uzņēmumus, skaidrot tiem likuma prasības, izveidot pašnovērtēšanas sistēmu, bet sodus par pārkāpumiem piemērot tikai tad, ja uzņēmējs apzināti nav ievērojis likumus.

Šādu pieeju piedāvā ieviest visās institūcijās. Dažas iestādes šo pieeju sakās ieviesušas ātrāk.

"Valsts augu aizsardzības dienests jau ilgu laiku strādā pie tā, ka konsultē vispirms un tad tikai soda. Piemēram, Pārtikas un veterinārais dienests - ja uzņēmējs vēlas atzīšanu, viņš no dienesta saņem atzīšanu un var šo darbu uzsākt. Darbu laikā inspektors dodas pie uzņēmuma un atrod laiku gan konsultācijām, gan citām izglītojošām darbībām," pauž Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktore Zanda Matuzale.

Precīza sistēma principa “Konsultē vispirms” ieviešanai taps tuvāko divu mēnešu laikā, savukārt izmaiņas normatīvajos aktos valdība varētu skatīt nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti