Panorāma

EP deputāti interesējas par Ārlietu komiteju

Panorāma

Saeimā vērtē ziņojumu par Latvijas nacionālo drošību

"Hyundai" apstrīdēs vilcienu iepirkuma konkursa rezultātus

«Hyundai» apstrīdēs vilcienu iepirkuma konkursa rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Dienvidkorejas mašīnbūves uzņēmums "Hyundai Rotem" apstrīdēs pasažieru vilcienu nomas iepirkumu konkursa rezultātus. Tā ekskluzīvā intervijā Latvijas Televīzijai sacīja uzņēmuma pārstāvis Dongs Ik Vū. Lai gan par vilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāju paziņots Šveices ražotājs "Stadler Bussnang", līgums par vilcienu piegādēm pagaidām nav parakstīts.

Esam šokēti un pazemoti – tā par "Pasažieru vilciena" iepirkuma komisijas lēmumu noraidīt "Hyundai" piedāvājumu, kas bija par 30% lētāks nekā konkurentiem, saka uzņēmuma ārvalstu pārdošanas direktors Dongs Ik Vū.

"Mēs bijām pamatīgi šokēti, izdzirdot šīs bēdīgās ziņas. "Hyundai Rottem" ir globāli uzticama vilcienu ražotāju kompānija, kas vilcienus ir piegādājusi pēdējos 40 gadus dažādās pasaules vietās," pauda Dongs Ik Vū.

"Stadler" piedāvātā nomas maksa vilcieniem uz 15 gadiem ir 412 miljoni eiro, bet "Hyundai" - 284 miljonus. Rēķinot uz vienu vilcienu, iepirkuma izmaksas ir augstākas arī par Igauniju. "Stadler" pārstāvji gan uzskata, ka šāda cenu salīdzināšana ir maldīga.

„Tieša vilcienu cenu salīdzināšana Latvijā un Igaunijā ir maldinoša. Igaunija pirkumu finansēja no ES fondiem. "Pasažieru vilciens" pirms atpirkšanas vilcienus nomās 15 gadus. Tas nozīmē, ka Igaunijā mēs prasījām tikai vilcienu cenu, bet Latvijas piedāvājumā iekļautas arī finansējuma piesaistes izmaksas. [..] Mēs varam apgalvot, ka mūsu piedāvātā cena ir godīga, reālistiska, kā arī balstīta uz ražošanas un finansējuma piesaistes izmaksām. [..] Protams, mēs varētu piedāvāt arī lētākus vilcienus, bet tādā gadījumā tie neatbilstu konkursā izvirzītajām prasībām,” skaidroja "Stadler Bussnang" komunikāciju vadītās Centrālajā un Austrumeiropā Čaba Kiss .

Lai arī "Pasažieru vilciens" pagaidām atsakās komentēt, kādēļ noraidīts "Hyundai" piedāvājums, medijos izskanējusi informācija, ka tas, visticamāk, darīts, jo korejiešu vilcieniem radušās tehniskas problēmas Ukrainā.

"Hyundai" pārstāvis uzskata, ka šis fakts nav bijis patiesais iemesls: „Mēs reaģējām un atbildējām uz visiem klienta jautājumiem atklātā un caurredzamā veidā, balstoties uz mūsu kompānijas politiku. "Hyundai Rotem" nesaprot, kāpēc klients ir pieņēmis šāda veida lēmumu. Oficiāli viņi saka, ka tāds pieņemts, jo "Hyundai Rotem" piegādāja vilcienus Ukrainai, bet es nedomāju, ka tā ir patiesība. Šis viedoklis pilnībā neatspoguļo klienta lēmumu.”

Korejiešu ražotājs līdz šim piegādājis vilcienus virknē pasaules valstu, tiesa Eiropā uzņēmuma produkcija bijusi mazāk izplatīta. Tādēļ dalība "Pasažieru vilciena" konkursā bijis stratēģisks solis, kas pavērtu plašāk durvis Eiropas tirgū.

„Pirmkārt, mēs uzmanīgi pārskatām klienta oficiāli sniegto atbildi. Tad pamatojoties uz jūsu iepirkumu likumu, mēs plānojam turpināt mūsu rīcības plānu un mēs apstrīdēsim šo iepirkumu jūsu iepirkumu birojā,” saka Dongs Ik Vū.

Uzņēmuma pārstāvji ir gatavi tikties un skaidrot savu pozīciju Satiksmes ministrijas pārstāvjiem. Tikmēr Satiksmes ministrs Anrijs Matīss pieprasījis "Pasažieru vilciena" vadībai skaidrot, kā uzņēmums bez valsts atbalsta plāno nomaksāt izvēlēto vilcienu nomas maksu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti