Kultūra / Ekrāns
LTV pārraidīs labdarības maratona «Dod pieci!» norises un aktualizēs Ukrainas kara bēgļu bērnu probl...
LTV pārraidīs labdarības maratona «Dod pieci!» norises un aktualizēs Ukrainas kara bēgļu bērnu problēmas
Atbalstot sabiedrisko mediju labdarības maratona "Dod pieci!" šī gada tēmu un palīdzības sniegšanu ukraiņu bēgļu bērniem Latvijā, Latvijas Televīzijā (LTV) no 16. līdz 22. decembrim pārraidīs translācijas no stikla studijas Doma laukumā, labdarības koncerta tiešraidi, kā arī aktualizēs Ukrainas tēmu raidījumos un dokumentālos stāstos.
Gotiskā Nensija Drū jeb Adamsu ģimenes atgriešanās. «Netflix» seriāla «Wednesday» recenzija
Gotiskā Nensija Drū jeb Adamsu ģimenes atgriešanās. «Netflix» seriāla «Wednesday» recenzija
"Adamsu ģimenītes" vēsture ir nu jau vairāk nekā astoņdesmit gadus sena. Pirmoreiz šo īpatnējo dzimtu pasaule iepazina 1938. gadā, kad karikatūrists Čārlzs Adamss sāka publicēt savus īsos komiksus žurnālā "The New Yorker". Šī satīriskā versija par tipisku amerikāņu ģimeni kļuva tik populāra, ka 1964. gadā no karikatūrām izauga televīzijas seriāls. Un tālākais jau ir vēsture – animācijas seriāli un filmas, divas pilnmetrāžas filmas 1991. un 1993. gadā, kā arī pat Brodvejas mūzikls! Tāpēc ir saprotamas lielās gaidas, kas saistījās ar jauno "Netflix" projektu – seriālu "Wednesday", jo ko gan vēl jaunu var pastāstīt par ģimeni, kas ir kļuvusi par neatņemamu popkultūras sastāvdaļu?
Pasniegtas Eiropas Kinoakadēmijas balvas; «Mans laulību projekts» balvu neiegūst
Pasniegtas Eiropas Kinoakadēmijas balvas; «Mans laulību projekts» balvu neiegūst
Sestdien, 10. decembrī, Islandes galvaspilsētā Reikjavikā notika Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana 2022. gada labākajām filmām un kinoprofesionāļiem. Starp nominantiem bija arī latviešu režisores Signes Baumanes darbs "Mans laulību projekts", taču filma balvu neieguva. Ar vairākām balvām ceremonijā triumfēja režisora Rūbena Ēstlunda "Skumju trīsstūris". Dokumentālo filmu kategorijā balvu saņēma karā kritušā lietuviešu režisora un operatora Mantas Kvedaraviča nepabeigtā filma "Mariupole 2".
Pretrunīgas atsauksmes par filmu «Harijs un Megana»
Pretrunīgas atsauksmes par filmu «Harijs un Megana»
Plaši izreklamētā filma par britu karaliskās ģimenes pārstāvjiem princi Hariju un Meganu Mārklu izpelnījusies pretrunīgas atsauksmes. Tās sākumu kompānija "Netflix" parādīja 8. decembrī, bet turpinājums gaidāms 15. decembrī. 
Meklējot, tverot un radot savu «asumu». Intervija ar režisoru Albertu Viegliņu
Meklējot, tverot un radot savu «asumu». Intervija ar režisoru Albertu Viegliņu
Ražojis longbordus, spēlējis progresīvo roku, vada atpūtas un mūzikas vietu "Lokal House", ekstrēmo sportu cienītājs, savas piparu mērces gatavotājs un seriālu "Lielie muļķi", "Viss norm" un "Jaunais norm" režisors Alberts Viegliņš "Radio Naba" rubrikā "Gana aktuāli" atzīst – viņa dzīves uzdevums ir "vēstīt par laikmetu, kurā dzīvojam".
Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana būs skatāma «Splendid Palace» tiešraidē
Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana būs skatāma «Splendid Palace» tiešraidē
Sestdien, 10. decembrī, Islandes galvaspilsētā Reikjavikā notiks Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana 2022. gada labākajām filmām un kinoprofesionāļiem, un ceremonijas tiešraide tiks translēta arī uz lielā ekrāna kinoteātrī "Splendid Palace", ļaujot skatītājiem gandrīz klātienē turēt īkšķi par labākās animācijas filmas balvai nominēto Signes Baumanes darbu "Mans laulību projekts", informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.
Tas ir noticis ar mums. Režisores Martas Hercas filma par holokaustā izdzīvojušo vēsturnieku Marģeru...
Tas ir noticis ar mums. Režisores Martas Hercas filma par holokaustā izdzīvojušo vēsturnieku Marģeru Vestermani
Skaudri sāpīgs un traģisks, bet vienlaikus arī dziļi cilvēcisks un gaišs stāsts ir Martas Hercas jaunā dokumentālā filma "Mēs tikai tagad sākam". Tās centrā ir vēsturnieks Marģers Vestermanis, kurš ir viens no nedaudzajiem, kas izdzīvoja Otrā pasaules kara holokaustā. Kā pēc visa pārciestā ir iespējams dzīvot pilnvērtīgu dzīvi? Kur smelt spēku, ja ir iznīcināts viss, kas cilvēkam mīļš un dārgs? Tie ir daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes meklē filma. Tās pirmizrāde 8. decembrī kinoteātrī "Splendid Palace".
Šauļos filmē kinostāstu par «mežonīgajiem deviņdesmitajiem»
Šauļos filmē kinostāstu par «mežonīgajiem deviņdesmitajiem»
Lietuvas pilsēta Šauļi ir kļuvusi par lielu kinostudiju. Tur tiek filmēta Rimanta Kmita romāna "Dienvidu rajona hronikas" ekranizācija. Pirmo neatkarības gadu atmosfēra ar tirdzniecības uzplaukumu un citām mežonīgā kapitālisma "ekstrām". Topošā lietuviešu kinolente stāsta par Šauļu Dienvidu rajonā mītoša jaunieša pieaugšanu.
Ziemassvētki bez piparkūkām un biezajiem džemperiem. Par filmu «Ziemassvētki džungļos» stāsta veidot...
Ziemassvētki bez piparkūkām un biezajiem džemperiem. Par filmu «Ziemassvētki džungļos» stāsta veidotāji
"Ziemassvētki var būt arī bez tiem atribūtiem, pie kuriem mēs esam pieraduši: sniegs un eglīte, un piparkūkas, un biezie džemperi. Svarīgākais ir tas, kas notiek ar cilvēkiem. Man personīgi Ziemassvētki droši vien, lai cik tas triviāli neizklausītos, bet tas tiešām ir laiks, kad vismaz censties apstādināt to ikdienas darbu skrējienu un pārdomāt lietas, un satikties ar cilvēkiem," saka filmas "Ziemassvētki džungļos" producents Roberts Vinovskis. Filma divus gadus gaidījusi savu tikšanos ar skatītajiem Latvijā, nule piedzīvojusi pirmizrādi. Kā raidījumā "Kultūrdeva" atzīst aktrise Elizabete Liepa, "Ziemassvētkus tu varētu svinēt okeāna vidū, džungļos, kosmosā, galvenais ir tā sajūta, ko tu radi ar tuvākajiem cilvēkiem".
Mākslīgais intelekts var uzrakstīt dzejoli, bet tas nevar būt Einārs Pelšs. Dzejnieka portrets caur...
Mākslīgais intelekts var uzrakstīt dzejoli, bet tas nevar būt Einārs Pelšs. Dzejnieka portrets caur kameras aci
"Senajās lugās vienmēr bija divi klauni, kuri bija smieklīgi un runāja muļķības, bet patiesībā viņi runāja patiesību. Pelšu redzu kā tādu, kurš atzīst, cik viņš ir nožēlojams, bet tādējādi viņš tāds nav, jo viņš to ir atzinis," saka režisore Betija Zvejniece, kura dokumentālo filmu ciklā "Latvijas kods. Latvija šodien" portretējusi dzejnieku, Preiļu konceptuālistu Eināru Pelšu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd