Sanita Osipova

Dr. iur. profesore

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
«Man, lūdzu, tieši to pašu!» jeb vienlīdzība pamattiesību kontekstā. Skaidro profesore Sanita Osipov...
«Man, lūdzu, tieši to pašu!» jeb vienlīdzība pamattiesību kontekstā. Skaidro profesore Sanita Osipova
Cilvēki vēršas tiesā, kad izjūt pret sevi vērstu netaisnību. Īpaši asi cilvēki izjūt netaisnību gadījumos, kad kādam citam ir ticis kāds labums ātrāk, vairāk, vērtīgāks, bet pašiem tas tā nav. Cilvēks skaudri reaģē uz šādu situāciju, vērtējot, ka kaimiņam ir lielāka māja, bet nekustamā īpašuma nodokli viņš maksā mazāku; studiju laika biedrs ar tādu pašu izglītību un pat sliktākām sekmēm ir izveidojis labāku karjeru un tagad var atļauties uzturēt nestrādājošu sievu un trīs bērnus, kamēr teicamnieks "knapi savelk galus"; vienam savlaicīgi atklāja slimību un tika sākta ārstēšana vislabākajā privātklīnikā, bet kāds cits daudz vēlāk uzsāka ārstēšanos, izmantojot tikai valsts apmaksāto veselības aprūpi, bet smagas paliekošas sekas, kādas ir pirmajam, viņam nav – tas nav taisnīgi, un netaisnība sāp līdz kaulam... Skaidrs, ka ne visas netaisnības, ko mēs izjūtam, var labot ar tiesas palīdzību, taču lielu daļu no tām tomēr var. Kas īsti pieder pie tiesībās noteiktās vienlīdzības? Ko mēs drīkstam prasīt tiesas ceļā?
«Gan reanimācijas aprīkojums, gan atombumba ir dzimusi kāda cilvēka galvā» – Sanita Osipova par apzi...
«Gan reanimācijas aprīkojums, gan atombumba ir dzimusi kāda cilvēka galvā» – Sanita Osipova par apziņas, vārda un jaunrades brīvību
Mēs bieži jautājam: "Kas lācītim vēderā?", lai saprastu, kur slēpjas būtība. Protams, ir svarīgi noskaidrot – "kas ir vēderā", taču daudzkārt būtiskāk ir saprast, "kas darās galvā". Tieši tas, kas noris galvā jeb apziņā, padara katru no mums par vienreizēju, neatkārtojamu, īpašu personību. Nosaka mūsu identitāti. Tieši apziņa nošķir identiskos dvīņu, pat ja viņu ģenētiskais kods ir vienāds. Katrs no viņiem ir vienreizēja personība, lai gan vizuāli viņi var arī nebūt atšķirami.
Bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova: Tikai brīvi cilvēki var veidot brīvu valsti
Bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova: Tikai brīvi cilvēki var veidot brīvu valsti
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, profesore Sanita Osipova atgādina par mūsu visu – par nācijas – vērtībām, ko Latvijā aizsargā valsts pamatlikums – Satversme. "Manā ieskatā, jau dibinot Latvijas valsti, skaidri iezīmējas divas galvenās vērtības, kurām īstenojoties tiek nodrošināta iespēja iedzīvināt arī pārējās nozīmīgās vērtības. Runa ir par brīvību kā galveno priekšnoteikumu," speciāli LSM.lv raksta juriste, Latvijas Universitātes profesore un bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova.
Profesore Sanita Osipova: Satversme ir vieta, kur nācijai patverties
Profesore Sanita Osipova: Satversme ir vieta, kur nācijai patverties
"Latvija gāja citu ceļu un savu pamatlikumu nosauca īpašā vārdā – Satversme. Mums bija šis vārds, vēl pirms materializējās doma par Latvijas valsti," LSM.lv lasītājiem skaidro juriste, Latvijas Universitātes profesore, bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova. "Satversme ir tas lielais "jumta likums", kas sniedz patvērumu ikvienam." Latvijas Satversme stājās spēkā tieši pirms simt gadiem – 1922. gada 7. novembrī –, bet kāpēc tā mums bija un ir vajadzīga arī šodien?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd