“Iitys ir lelīs angars kur myusim īt duorzeņi... 50 tyukstužas, izmoksuots par sovim leidzekļim,” zemnieku saimniecības “Lukstiņmājas” līdzīpašniece Ruta Ķipure izrāda vērienīgu dārzeņu uzglabāšanas angāru, kas savulaik celts vienīgi par saviem līdzekļiem, arī traktori un dārzeņu novākšanas tehnika - tas viss iegādāts, neizmantojot kredītsaistības. Eiropas līdzfinansējums šur tur esot bijis gan, vedot pa saimniecību tālāk, atzīst Ruta.
Zemnieku saimniecība „Lukstiņmājas” ir viena no lielākajiem dārzeņu audzētājiem Latgales reģionā, tagad ziemas periodā darbs šeit ir ne vien pie dārzeņu šķirošanas un nogādāšanas izglītības iestādēs, kas ir galvenie produkcijas noņēmēji, iknedēļu šeit atsevišķā cehā tiek skābēti arī kāposti - pēc tradicionālās metodes ar sāli un cukuru, un ik nedēļu tie pēc pasūtījuma svaigi tiekot nogādāti pasūtītājiem
Klasiski skābētie kāposti ar burkāniem un ķimenēm esot vispieprasītākie, taču nu jau pircēji sākot izvēlēties arī produkciju ar kādu neparastāku piedevu, piemēram mārrutkiem. Pati Ruta skābētus un vēlāk sautētus kāpostus uzskata par īstenu Latgales ēdienu.
„Lukstiņmājās” ar kāpostu skābēšanu nodarbojas jau 10 gadus, un šobrīd viņi ir arī praktiski vienīgie, kas Latgales reģionā darbojas šajā jomā. Taču nu jau otro gadu te tiekot audzēti arī sīpollociņi. Ruta ved uz apkurināmu siltumnīcu, kur jau no novembra izaudzētie lociņi nonākot pie pircējiem gan tepat Rēzeknē, gan galvaspilsētā. Kopumā dārzeņi te tiek audzēti nepilnu četrdesmit desmit hektāru platībā
Arvien lielāks produkcijas noiets esot tiešās pirkšanas pulciņi, kas visai strauji attīstās Rēzeknē.
Lai arī saimniece Ruta Ķipure nežēlojas un ir novērojusi, ka pēdējā laikā aizvien vairāk dārzeņu iepirkumos pašavaldības priekšroka tiek dot vietējiem audzētājiem, tomēr arī Rēzeknes novada zemnieku saimniecība „Lukstiņmājas” izjūt aizslēgtās austrumu robežas sekas - dārzeņi šogad kļuvuši par 30% lētāki.