Lai izbaudītu īstu līgošanas burvību, daudzi devušies uz laukiem. Bet neviens vien Rīgā palicējs svētkiem vajadzīgo sāka meklēt tikai pašā Līgo dienā. Centrāltirgū sastaptie pārdevēji saka - ļaudis šogad kļuvuši apdomīgāki tēriņos un gan izvēlas veselīgākus produktus.
Pēc zemenēm tirgū sastājās pat rindas, liela drūzmēšanās bija arī pie vainagiem un zāļu pušķiem.
“Birznieku” saimniecei Anitai Millerei ir sešas gotiņas, viņa pati sien sieru un pati tirgo.
„Jau kuro nedēļu esmu no pieciem augšā. Sierus šogad sliktāk pērk. Laikam naudiņas nav. Tiešām jūtam. Pagājušo gadu labi pirka lielos rituļus, kilogramu, šogad vairāk pa puskilo, 400, 700 gramus. Kilograms jau ir retāks. Pusotra kilograma man vispār tikai trīs aizgāja,” atklāja pārdevēja.
Aptaujas liecina - Līgo svinībām iedzīvotāji šogad gatavi tērēt aptuveni 30 eiro. Pirms trīs gadiem izdevumi par pārtiku un alu sasniedza 50 – 70 eiro.
Pārdevējs Raimonds Kalniņš stāstīja, ka šogad mazāk pērk žāvējumus, vairāk ņem cepešus, jo tie ir veselīgāki un garšīgāki. „Žāvēto šogad ņēma mazāk,” sacīja Kalniņš.
Viņš sprieda, ka iedzīvotāji vairāk rūpējas par veselīgu ēdienu, „prasa, lai būtu bez konservantiem, prasa lai būtu 80 % gaļas iekšā”.
Gatavoties Jāņiem ļaudis sāka jau pagājušās nedēļā, jo priekšā bija četras brīvdienas un daudzi jau savlaicīgi aizbrauca uz laukiem.
Irēna un Valentīna LTV pastāstīja, ka viņām veidojas laba tradīcija - kapiņos sastādīt puķītes un tad pasvinēt Jāņus. „Vispirms aizbrauksim uz koncertu Rēzeknē un tad uz Rāznas ezeru pabeigsim svinēšanu,” atklāja sievietes.
Mājās svinēšot apmēram katrs trešais ceturtais. Jāņos, vismaz kādu brīdi dzimtenē atkal atgriežas aizbraucēji.
Maira Vasiļevska atbrauksi no Anglijas. „Man tās emocijas ir šausmīgi skaistas.. lietus, jāņu zāles. Viss kā pienākas. Droši vien brauksim uz kādu koncertu, pasākumu,” sacīja Maira.