Ceturtdien ir svētku kulminācijas pirmā diena, kas vakarā vainagosies ar tradicionālo tautas svecīšu krustagājienu un piektdien svētku galveno misi.
Ap Aglonas baziliku valda rosība, rit pēdējie sagataves darbi pirms lielajiem svētkiem, lai viss te būtu droši un ērti kuplajam svētceļinieku skaitam. Bazilikas pagalmā top milzīga telts, ko palīdz sliet paši svētceļinieki.
Mēs ceļam telšu pilsētiņu, lai svētceļiniekiem te būtu mājīgi,” saka kāds no cēlājiem. „Vienā vietā tirgos svētlietas, otrā vietā cilvēki pēc garīgiem vingrinājumiem varēs stiprināties arī miesīgi – apēst kaut ko garšīgu, ko būs sagatavojuši vietējie pavāri,” viņš piebilst.
Arī pašā bazilikā rosība, viss tiek spodrināts, gludināts, rotāts. Pirms svētkiem kā jau katru gadu ir arī satraukums, neslēpj bazilikas priesteris Daumants Abrickis.
Mēs vienmēr esam priecīgi sagaidīt svētceļiniekus. Protams, vienmēr ir tāda nedroša sajūta – kā būs, kādi būs šie svētki (..),” atzīst Abrickis. „Katram ir savs darbiņš, ko viņš dara,” piebilst Abrickis.
Svarīgāko saimnieciski organizatorisko jautājumu risināšana, piemēram, kur salikt atkritumu tvertnes un biotualetes, ir Aglonas bazilikas saimniecības pārziņu atbildība. Telefons te nerimst zvanīt. „Ļoti daudz cilvēku zvana par nakšņošanu. (..) Arī mēs darām visu, gatavojamies,” norāda saimniece.
Ne mazāka rosība arī bazilikas informācijas centrā, atzīst centra darbiniece Ruta. Ceļotāju grupu, kas šajās dienās pulcējas Aglonā, daudz, tiem, kas piesakās, jānodrošina naktsmājas. Daudzi gulēs vietējā internātā, arodskolā, vidusskolā, citi paliks teltīs. „Jau teltis saceltas, (..) Aglona vienmēr gatava uzņemt,” saka Ruta.
Uz lielām ērtībām šajās dienās tie, kas izdomājuši uz Aglonu doties pēdejā mirklī, cerēt nevar, atzīst Aglonas uzņēmējdarbības attīstības centra vadītāja Ināra Gražule
Viesu māja „Upenītes” ir viena no daudzajām, kas šajās dienās uzņem svētceļiniekus. Piedāvājumu klāstā ne tikai nakstmājas, bet arī lauku labumi, stāsta saimniece Inese Survilo: „Mūsu pašu siers, biezpieniņš (..).”
Kuplam apmeklētāju skaitam gatavojas ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, arī vietējā Aglonas kafejnīca „Turība”. Šogad šai pakalpojumu nozarei svētkus aizēno un lielāku atbildības nastu uzliek Āfrikas cūku mēris, jo Aglona ir iekļauta ārkārtas situācijas zonā. Tomēr ēdienkarte sagatavota un ir pieprasījums, stāsta kafejnīcas vadītāja Inese. „Cilvēki grib ēst gan cūku, gan liellopu, gan vistu. Bijām domājuši, ka cilvēki vairāk baidīsies,” norāda Survilo.
Lai rūpētos par Aglonas svētku apmeklētājiem medicīnisko palīdzību nepieciešamības gadījumā, šajās dienās nodrošinās ap 100 mediķu, par drošību un satiksmes kārtību rūpēsies policija, arī pašiem svētku dalībniekiem, lai svētki izdotos un būtu gaiši, jābūt uzmanīgiem, saprotošiem un atbildīgiem.