Žurnāliste: Gada sākumā Latviju neuztvēra kā potenciālo eirozonas dalībvalsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl gada sākumā Latviju neuztvēra kā potenciālo eirozonas dalībvalsti, atgādina Latvijas Radio speciālkorespondente Briselē Ina Strazdiņa.

Kopumā Eiropas Komisija (EK) savā ziņojumā izvērtē piecus kritērijus, kas Latvijai jāizpilda, lai tā kļūtu par eirozonas dalībvalsti. Tie ir inflācijas procents, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficīts, valdības kopējais parāds un valūtas kursa stabilitāte. Pirms gada Latvija no pieciem kritērijiem izpildīja tikai divus. Tie bija aizdevuma procentu likmju apmērs un kopējās valūtas mehānisms.

Taču Latvijai bija problēmas ar pārāk augstu inflāciju, cenu stabilitāti un budžeta deficīta prasībām. „Varētu teikt, ka gada sākumā bija daudz šaubu. Mēs dzirdējām par bažām no Francijas puses, par to, Latvija nav īsti gatava, ka mums problēmas ar nerezidentu bankām un, ka mēs esam tik tikko izrausušies no krīzes, vai mēs vispār spēsim noturēt eiro un to esam pelnījuši,” norāda Strazdiņa.

Kritēriji paredz, ka inflācija nedrīkst par 1,5% punktiem pārsniegt triju labāko dalībvalstu vidējo rādītāju. Latvijai šis rādītājs tagad atbilst normām. Savukārt par budžeta deficītu runājot, EK aizvadītajā nedēļā atzina, ka Latvijā ir pārvarēts pārmērīgs budžeta deficīts, tātad arī budžeta deficīta līmenis komisijas redzējumā atbilst prasībām, taču nav arī indikāciju, ka cenu stabilitāte varētu izrādīties šķērslis.

Līdz ar to attieksme pret Latviju ir krietni uzlabojusies. „Bet pēdējā laikā mēs esam saņēmuši dažādus signālus, kas faktiski dzēš jebkādas šaubas, ka iznākums varētu būt citādāks. Arī monetāro lietu komisārs Oli Reins, lai gan allaž atturējās komentēt, kāds varētu būt Eiropas Komisijas ziņojums, pēdējā laikā pats Latviju daudz un dažādos forumos ir slavējis par izaugsmi un minējis kā piemēru, no kā mācīties citiem,” norāda Stazdiņa.

„Vēl aizvadītajā nedēļā Eiropas Komisija gadskārtējā ziņojumā par tā saukto valstu „veselību” ieteica atcelt pārmērīga budžeta deficīta procedūru pret Latviju, kas ir ļoti būtiski, lai Latvija iestātos eirozonā, un to uzreiz daudzi arī tulkoja kā nepārprotamu soli. Arī nesenajā intervijā Eiropas sociālo lietu komisārs Lāslo Andors visai skaidri atzina, ka Eiropas Komisija atbalstīs Latviju eirozonā,” saka žurnāliste.

Paredzams, ka trešdien būs Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās Bankas ziņojums par Latvijas gatavību būt eirozonā. Taču diskusijas, visticamāk, būs ap Jāņiem. Galavārds ir gaidāms 9.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti