Rīta Panorāma

Vispasaules insulta diena. Intervija ar Eviju Miglāni un Kristapu Jurjānu

Rīta Panorāma

Sods par masku nelietošanu. Intervija ar Juri Rancānu

Intervija ar Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieci Ilzi Znotiņu

Znotiņa noliedz cīņas ar netīrās naudas atmazgāšanu ietekmi uz investīcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa noliedz, ka cīņa ar netīrās naudas atmazgāšanu ietekmētu investīciju ienākšanu Latvijā. Intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” viņa uzsvēra, ka ir jāiemācās strādāt arī ar augsta riska klientiem.

Vairākas valsts amatpersonas paziņojušas, ka cīņa ar netīrās naudas atmazgāšanu ir “iebraukusi otrā grāvī”, no kā cieš Latvijas ekonomika. “Pat ja tā būtu taisnība, kāda ir mūsu izvēle. Vai tiešām mēs vēlamies savu ekonomiku balstīt uz noziedzīgu naudu? Vai to mēs redzam kā savu nākotni?” sacīja Znotiņa.

Vienlaikus viņa noliedza, ka cīņa ar netīrās naudas atmazgāšanu ietekmē investīcijas Latvijā. “Es gribētu zināt, kas stāv aiz tām baumām vai apgalvojumiem, kas saka, ka mūsu valstī šobrīd investīcijas neienāk,” sacīja Znotiņa, norādot uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) datiem par investīciju apjoma pieaugumu.

“Nopietna, laba nauda, institucionālas investīcijas nāk un meklē tikai tādas vietas, kas ir stabilas un tiesiskas. Un mūsu investori, kas tagad ienāk Latvijā, ir tieši tie, ar kuriem mēs vēlamies veidot savu nākotni,” piebilda FID vadītāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka, ātrumā ieviešot “Moneyval” prasības, darītas daudzas lietas, kas, “iespējams, viena vai otra banku vai kāda cita darboņa acīs ir pārspīlētā veidā”. Tas esot tagad jālabo.

Iepriekš aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Attīstībai/Par!”) vērsa uzmanību uz problēmām ar investīciju ienākšanu aizsardzības nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Znotiņa skaidroja, ka banku uzraugu skatījumā militārais sektors ir augsta riska nozare un tas esot starptautisks pieņēmums. Taču tas nenozīmē, ka ar šiem klientiem nevar strādāt.

“Esmu visu laiku atkārtojusi, ka ir jāiemācās strādāt ar riskiem. Jebkuram labam biznesam var būt naudas atmazgāšanas riski. Tā ir aksioma. Tas nenozīmē – tikai tāpēc, ka tas ir augsta riska klients, bankām ir tiesības atteikties no darbības ar šo klientu,” uzsvēra Znotiņa.

KONTEKSTS:

Par sarežģījumiem ar kontu atvēršanu ārvalstu uzņēmumiem sāka runāt investori pēc tam, kad, sekojot “finanšu sistēmas kapitālajam remontam”, bankas ieviesa stingras prasības naudas atmazgāšanas novēršanai. Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") atzina, ka Latvijas finanšu sektorā būtu jāizbeidz tikai meklēt "melno naudu" un vairāk jādomā par banku sektora attīstību. Tāpat Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks vērtēja, ka bankas un uzraugošās institūcijas cīņā ar "netīro naudu" ir iebraukušas otrā grāvī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti