Vides fakti

Šķirot vai nešķirot?

Vides fakti

Dabas fotogrāfs Jānis Zilvers

PVN likmes samazināšana pārtkas poduktiem

Zemkopības ministrija neņemas prognozēt, kad varētu samazināt PVN vēl citiem produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Janvārī apritēs trīs gadi, kopš augļiem, ogām un dārzeņiem ir samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Atsauksmes par šo ieviesumu ir neviennozīmīgas – Zemkopības ministrija un ražotāji redz ieguvumus, bet izskan pārmetumi, ka cenas nav samazinājušās. Paralēli notiek parakstu vākšana par PVN samazināšanu arī svaigai gaļai, zivīm, olām un piena produktiem, bet Zemkopības ministrija neņemas prognozēt, kad to varētu ieviest.

Samazināta PVN likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir ieviesta jau kopš 2018. gada 1. janvāra. Agrāk likme bija 21%, tagad 5% apmērā. Šobrīd ir skaidrs, ka arī turpmākos trīs gadus tā tiks saglabāta. Zemkopības ministrijā norāda, ka šāda rīcība ir attaisnojusies, jo vairākos sektoros ir pieaudzis gan apgrozījums, gan algas. Arī ražotāji atzīst, ka ar samazināto PVN likmi ir radīti godīgi konkurences apstākļi.

“Kamēr bija lielais PVN, mēs, augļkopji, ļoti cietām no tā, ka no Polijas ieveda ogas, augļus, par kuriem ar audzētājiem norēķinājās “uz rokas”, nemaksājot PVN, taču produkcija pie mums tika tirgota,” norāda augļkopis Jānis Zilvers.

Tikmēr Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglītis uzsver, ka samazinātā PVN likme ir gan ieguvums patērētājam, jo pārtika plauktos nonāk lētāka, gan ieguvums valstij, jo tādā veidā uzņēmumi sāk maksāt nodokļus un nodokļu kopējais ieņēmums palielinās.

Tiesa, ir izskanējuši arī pārmetumi, ka līdz ar PVN likmes samazināšanu cenas augļiem ogām vai dārzeņiem tomēr nav kritušās.

Zilvers to skaidro ar vides apstākļiem, ar ko nācās saskarties audzētājiem: ”Pirmajos gados bija ļoti liels sausums, bet pēc tam bija “slapjais gads”. Ir gadi, kad objektīvu iemeslu dēļ cenai bija jābūt lielākai, bet, pateicoties tam, ka PVN likme bija mazāka, cena  tik ļoti nepieauga”.

Zemkopības ministrija šobrīd strādā pie tā, lai samazināta likme būtu arī citiem pārtikas produktiem. Tīmekļa vietnē manabalss.lv tiek vākti paraksti, lai PVN likme 5% apmērā būtu arī svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām un piena produktiem, jo tas uzlabošot vietējo ražotāju konkurētspēju un patērētāji būtu ieguvēji.

Eglītis norāda, ka tas būtu liels ieguvums Latvijas ekonomikai un tautsaimniecībai kopumā, jo tas skartu pirmās patēriņa nepieciešamības preces, ko cilvēki pērk visvairāk. Tāpat ministrijā skaidro, ka konkrētas atbildes uz to, kad varētu piedzīvot šo produktu PVN samazinājumu, pagaidām nav. Ir vairāk nekā skaidrs, ka tas nenotiks šogad, taču Eglītis uzsver, ka pie šiem jautājumiem tiks strādāts nākamajos gados.

 

Publikācija sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti