Vilks: Pēc eiro ieviešanas tempa esam apdzinuši Igauniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Temps, kādā Latvijā pārgāja no latiem uz eiro, bijis ļoti ātrs, pat ātrāks nekā Igaunijā, tā ceturtdien žurnālistiem norādīja Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Viņš pauda, ka Latvija eiro ieviesusi ļoti sekmīgi un tās piemērs nākamo gadu laikā būs paraugs vairākām valstīm, kuras vēl gatavojas pievienoties eirozonai.

„Pārsvarā cilvēki bija informēti un saprotoši, un ļoti ātri esam pārgājuši uz eiro. Manuprāt, te mēs esam apdzinuši igauņus pēc tempa, kā mēs pārgājām no latiem uz eiro,” sacīja Vilks.

Vilks arī atzina, ka Latvijas pieredzei sekots līdzi starptautiski, ne tikai no citām valstīm, bet arī no Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas. "Es ar pilnu pārliecību varu teikt, ka Latvijas pieredze tāpat kā Igaunijas pieredze eiro ieviešanā tiks ilgi apspriesta, tiks analizēta arī citā kontekstā, ne tikai runājot par valūtu maiņām, bet arī par to cik ir labi bijusi plānota stratēģija valstij, sabiedriskajam sektoram, privātajam sektoram kopdarbojoties sasniegt šādu ļoti sekmīgu pāreju uz jauno valūtu."

Finanšu ministrs atzinīgi vērtēja ātro bankomātu pāreju un eiro valūtu, kas Jaungada naktī ilga no dažām minūtēm līdz pusstundai. Salīdzinājumam Vilks minēja, ka, piemēram, Solvēnijā eiro no bankomātiem varēja izņemt vien 2.janvārī.

Tāpat, pēc ministra teiktā, neapstiprinājās iepriekš izteiktās bažas par garajām rindām un drūzmēšanos, kad cilvēki, vēloties samainīt laika gaitā iekrāto latu sīknaudu nāktu uz tirdzniecības vietām vai bankām.

Vēl ministrs uzteica darbu, kas veikts pie valsts, pašvaldību un privāto sektoru  informāciju sistēmu pārveides norēķiniem eiro valūtā. "To sistēmu bija daudz vairāk nekā 100. Un arī mēs redzam, ka visi ļoti ātri pārgāja - gan pašvaldības, gan daudzas citas sistēmas, gan privātais sektors. Bez tam jāsaprot, ka notika daudzu sistēmu modernizācija, kas dos lielu atspērienu nākotnē. Tas ir pārdomātas, koordinētas rīcības piemērs, kas apliecina, ka Latvijai ir pa spēkam ļoti sarežģīti uzdevumi, un tos ļoti ātri iespējams paveikt ar lielu koordinācijas devu," teica Vilks.

Viņš arī uzsvēra, ka šajā procesā Latvija sevi ir veiksmīgi pierādījusi kā valsti ar kuru var rēķināties un, kura ir gatava arī citiem lieliem uzdevumiem. "Tas ir ļoti labs signāls Eiropas prezidentūrai, kas būs nākamgad Latvijai un parāda iespēju sadarboties ļoti svarīgu uzdevumu realizēšanā," piebilda ministrs.

LSM jau ziņoja, ka Latvija eirozonai pievienojās šā gada 1.janvārī, savukārt no 15. janvāra eiro ir kļuvis par vienīgo maksāšanas līdzekli Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti