Vidzemē dārza svētkos sveic veiksmīgākos uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms desmit gadiem, kad valsts pārdzīvoja ekonomisko krīzi un daudzi reģionu iedzīvotāji darba meklējumos devās uz ārzemēm, Vidzemē radās iecere ar konkrētiem piemēriem jeb veiksmes stāstiem iedrošināt tomēr meklēt iespējas uz vietas – savā pagastā vai mazpilsētā. Tradīcija ir saglabājusies – desmit gados apkopoti 275 vidzemnieku iedvesmas stāsti. Saglabājusies arī tradīcija ik vasaru aicināt šo stāstu varoņus uz kopīgiem dārza svētkiem. Šonedēļ Vidzemes dārza svētki aizvadīti Varakļānu pils muižā.

Vidzemē dārza svētkos sveic veiksmīgākos uzņēmējus
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Vidzemē vēlējās padalīties ar uzņēmējdarbības pērlēm

Ik gadu Vidzemes stāstiem piepulcē jaunu stāstu no katra novada. Tā kā šogad reformas dēļ novadu skaits saruka, tad tie ir astoņi jauni stāsti. Un šo stāstu varoņi ir uzņēmēji – gan mazie, kuri veiksmīgi atraduši savu nišu, gan lieli uzņēmumi, kas jau darbojas eksporta jomā; tie ir lauku saimnieki, tūrisma un kultūras nozares pārstāvji, amatnieki. 

Idejas aizsācējas ir Vidzemes plānošanas reģiona pārstāves Rita Merca un Ina Miķelsone.

"Liekas, ka visa uzņēmējdarbība galvenokārt Rīgā koncentrējas, bet tad, kad mēs sākām sazināties ar novadiem, mēs atklājām īstas pērles," pastāstīja Merca.

"Braucot ciemos pie šiem stāstu varoņiem, vienmēr fascinē tie stāsti, kuros ir spēcīgas ģimenes, kur šajā uzņēmējdarbībā darbojas visa ģimene, no maza bērna līdz vecmammai. Jā, mani laikam visvairāk fascinē šīs spēcīgās  ģimenes, kas darbojas, neskatoties uz daudziem izaicinājumiem," sacīja Miķelsone.

Viņa uzsvēra, ka vēlējās parādīt citiem, ar ko vidzemnieki var lepoties, tā nonāca līdz pasākuma idejai. 

"Neskatoties uz tā laika diezgan sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, bija, kas attīstīja savu uzņēmējdarbību, kas nāca ar dažādiem inovatīviem risinājumiem. Un mēs domājam, ka ļoti svarīgi ir, lai vairotu šo Vidzemes reģiona pievilcību, ka mums ir jāizceļ un jāstāsta arī pārējiem stāsti. Tādēļ mēs viņus arī sākumā nosaucām par veiksmes stāstiem," norādīja Merca. Miķelsone piebilda, ka ir ļoti interesanti palasīt desmit gadus vecos stāstus un to cilvēku domas, kā arī paraudzīties, kā viņi ir izauguši šodien.

Veiksmes stāsti

Alūksniete Inese Driņina pirms trim gadiem atgriezās Latvijā no Spānijas, kur aizvadīti 12 gadi. Alūksnē viņa nodarbojas ar mīksto mēbeļu ķīmisko tīrīšanu.

Inese pastāstīja, svešumā nebijis viegli: "Vienmēr liekas, ka tur aiz kalna saule ir spožāka, zāle ir zaļāka, debesis ir košākas. Man arī bija tāda pati sajūta. Es arī dzinos uz ārzemēm, savos 24 gados es aizbraucu uz Spāniju. Tur sāku savu ceļu. Bija ļoti grūti, bija ērkšķiem klāts ceļš. Lai savu vietu dabūtu, tur bija ļoti jācīnās. Tu tur esi viens kā pirksts, un ir ļoti grūti tikt uz priekšu."

Inesei tagad Alūksnē ir savs uzņēmums, un biznesa ideja noskatīta ārzemēs. Savukārt atgriezties dzimtajā pusē mudināja brāļa teiktais, ka, strādājot svešumā, tu piepilda citu sapņus, ne savējos.

"Tas bija tas, kas mani uzrunāja. Kāpēc man būtu jāstrādā citam un jāīsteno viņu sapņi, ja es varētu strādāt pati sev un īstenot savus sapņus?" izteicās Inese.

Savukārt no Zviedrijas ideju par ekoloģisku koka māju būvi uz Madonas novadu atveduši brāļi Lauris un Aivis Mitenieki. Viņiem bijis kā Sprīdītim – vilkme, ka jādodas atpakaļ uz mājām. Norvēģijā darbs sastāvējis no šo pašu koka karkasu māju likšanas. Tā dzimusi ideja mājas ražot.

"Uz šo gadu jau esam noorientējušies, ka būs tādas normālas dzīvojamās mājas no 100–180 kvadrātmetriem. Tas ir tas, kas šobrīd nāk no mūsu ražotnes," stāstīja uzņēmēji. Brāļu izveidotais uzņēmums veiksmīgi darbojas arī eksporta jomā.

Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede stāstīja, ka pēdējos gadus, meklējot vidzemnieku stāstu varoņus, ir vērojama kāda pozitīva tendence:

"Mēs bijām ļoti pārsteigti tad, kad mēs sākām skatīties, kāda ir situācija uzņēmējdarbībā, cik mēs esam dažādi un cik daudz mēs uzdrīkstamies – eksportspējīgi uzņēmumi, jauni talantīgi cilvēki, kuri beidz augstskolas pilsētās, Rīgā  vai ārvalstīs, atgriežas Latvijas laukos.

Tas ir fantastiski, un īstenībā varbūt tieši šis pandēmijas laiks arī veicināja iešanu prom no pilsētas, kaut vai savu bērnu, savas veselības un drošības dēļ."

Vidzemnieku stāsti ik gadu tiek apkopoti arī bukletā. Ir arī video versija, un tās ir iepazīstamas interneta vietnēs. Paši stāstu varoņi atzīst – tas, ka viņu veikums ir pamanīts un novērtēts, dod gandarījumu un enerģiju virzīties uz priekšu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti