VID izsūtījis 82 000 aicinājumu iesniegt obligāto ienākumu deklarāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ievērojama iedzīvotāju daļa, kuriem gada ienākumu deklarācija par 2018.gadu ir jāiesniedz obligāti, joprojām to nav izdarījuši, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā esošā informācija. Aicinājumi iesniegt deklarāciju nosūtīti 82 833 personām.

Tiem iedzīvotājiem, kuriem nodokļu reformas rezultātā ir jāiemaksā nodokļi valsts budžetā un tāpēc ir pienākums obligāti iesniegt deklarāciju, VID ir izsūtījis uzaicinājuma vēstules gan Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), gan papīra formātā. 

VID aicina ikvienu iedzīvotāju ieskatīties savā EDS kontā vai arī pasta kastītē, lai pārliecinātos, vai nav saņemta uzaicinājuma vēstule. Ja tāda ir saņemta, tad nekavēties un iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2018.gadu elektroniski VID EDS vai klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā.

Ja personas kopējie gada ienākumi pārsniedz 55 000 eiro, deklarācija obligāti jāiesniedz līdz šī gada 1. jūlijam.

Gadījumā, ja personai, aizpildot gada ienākumu deklarāciju par 2018.gadu, ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā, pie noteiktiem nosacījumiem tiek noteikts cits nodokļa piemaksas termiņš.

Proti, 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas termiņš tiks noteikts līdz 2020. gada 1.decembrim tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst šādiem nosacījumiem:

-           2018.gadā tie nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019.gadā – 62 800 eiro;

-           tie ir saņemti tikai Latvijā;

-           no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis;

-           tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus (piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību, u.c.).

Informācija par personai noteikto samaksas termiņu būs redzama EDS uzreiz pēc deklarācijas aizpildīšanas, nospiežot pogu “Pārbaudīt un saglabāt”.

Tāpat budžetā piemaksājamo IIN summu var samazināt vai pilnībā izlīdzināt, pievienojot gada ienākumu deklarācijai čekus, kvītis vai bankas maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu par attaisnotajiem izdevumiem.

Ja persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018.gadu un turpmākajiem gadiem, konstatē, ka aprēķinātā nodokļa piemaksas summa nepārsniedz vienu eiro, to neaprēķina un valsts budžetā tā nav jāiemaksā.

Visos pārējos gadījumos nodokļa starpība, kas radusies diferencētā neapliekamā minimuma vai nodokļa progresīvās likmes piemērošanas rezultātā, ir jāiemaksā valsts budžetā līdz šī gada 17.jūnijam ieskaitot. Savukārt, ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt budžetā trijās reizēs — līdz šī gada 17. jūnijam, 16. jūlijam un 16. augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

Atgādinām, ka obligāti gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu jāsniedz arī gadījumos, ja:

  • tiek veikta saimnieciskā darbība, piemēram, izīrēts nekustamais īpašums vai gūti ienākumi no profesionālās darbības;
  • ārvalstīs ir gūti ienākumi, tajā skaitā jūrniekiem, kuri bijuši nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, izņemot personas, kuras kādā Eiropas Savienības dalībvalstī ir guvušas algota darba ienākumu, kuram piemērots attiecīgās dalībvalsts ienākuma nodoklis;
  • ir gūti ar nodokli neapliekami ienākumi, kas kopumā 2018. gadā pārsniedz 4000 euro, piemēram, pārdota personiskā manta vai saņemts dāvinājums no personas, kas ir radniecībā līdz trešajai pakāpei;
  • ir gūti ienākumi, kuri apliekami ar 10 % nodokļa likmi, no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā, piemēram, ienākumu no augoša meža, kokmateriālu pārdošanas fiziskai personai vai ir noslēgts īres līgums par nekustamā īpašuma izīrēšanu ar fizisku personu;
  • ir gūti citi ar nodokli apliekami ienākumi, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, piemēram, no fiziskām personām  (kas nav radniecībā līdz trešajai pakāpei) saņemti dāvinājumi.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta, taču vēlas atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (ārstniecības pakalpojumiem, izglītību, iemaksām pensiju fondos) deklarāciju par 2018. gadu var iesniegt jebkurā laikā līdz pat 2022. gada 16. jūnijam.

VID aicina ikvienu nodokļu maksātāju iesniegt deklarāciju elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), jo tas ir daudz ērtāk, ātrāk un vienkāršāk.  To iespējams izdarīt ne tikai VID klientu apkalpošanas centros, bet arī Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

Plašāka informācija pieejama VID mājaslapā sadaļā “Gada ienākumu deklarācija”. Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros, uzdot savu jautājumu rakstiski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Sarakste ar VID”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti