Vērtīgāko uzņēmumu TOP jaunpienācēji - finanšu kompānijas; izkrituši būvnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101" jaunpienācēju vidū šogad dominē finanšu pakalpojumu sniedzēji un patēriņa preču ražotāji. Savukārt topu atstājušas ar būvniecības nozari un pakalpojumu sfēru saistītas kompānijas, liecina investīciju baņķieru sabiedrības "Prudentia" un biržas "NASDAQ OMX Riga" sadarbībā ar SIA "Lursoft IT" un žurnālu "Kapitāls" veiktais pētījums.

Šogad augstākā pozīcija, ko kādam jaunpienācējam ir izdevies iegūt, ir 27.vieta, ko sasniedzis elektronikas tirgotājs SIA "Samsung Eletronics Baltic" (uzņēmuma vērtība ir 84,4 miljoni latu). Topa 28.vietā iekļuvusi apdrošināšanas kompānija AS "IFP&C Insurance" (82,9 miljoni latu), 35.vietā - AS "Citadele banka" (68,5 miljoni latu), bet 47.vietā - VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (49,3 miljoni latu).

Tāpat jaunpienācēju pirmajā pieciniekā iekļuvusi arī olu ražotāja AS "Balticovo", kura topā ierindojas 32.vietā ar vērtību 71,2 miljoni latu.

Savukārt lielākais uzņēmums, kas izkritis no šāgada topa, ir cementa ražotājs SIA "Cemex", kurš pērn topā ieņēma 18.vietu ar vērtību 125,4 miljoni latu. Tāpat topu atstājusi būvfirma SIA "Skonto būve", kuras vērtība pērn bija 65 miljoni latu, kā arī SIA "Rīgas ūdens" (61,7 miljoni latu), AS "Liepājas metalurgs" (48,1 miljons latu) un AS "Norvik banka" (46,7 miljoni latu).

Kā norāda pētījuma autori, "Top 101" atspoguļo uzņēmuma biznesa vērtību, bet izņēmums ir bankas un apdrošināšanas sabiedrības, kuru vērtējums atspoguļo uzņēmuma pašu kapitāla vērtību to īpašniekiem. Kopumā tika izvērtēti vairāk nekā 600 Latvijas uzņēmumi ar lielāko rentabilitāti un apgrozījumu.

Kā ziņots, Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" izveidei jau astoto gadu veica birža "NASDAQ OMX Riga" un neatkarīgā investīciju bankas pakalpojumu un finanšu konsultāciju kompānija "Prudentia". Saraksts līdz ar nozaru apskatiem un ekspertu komentāriem publicēts žurnāla "Kapitāls" novembra numurā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti