Valdība liedz Baltkrievijas Astravjecas AES elektrības nonākšanu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība atbalstījusi regulējumu, kas liegs elektroenerģiju importēt no Baltkrievijas uz Latviju arī tranzītā caur Krieviju. Tādēļ "Augstsprieguma tīklam" turpmāk jāpieprasa Krievijas puses atbildīgajām instancēm elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus, kas pierāda, ka tā ir ražota Krievijā, nevis Baltkrievijā.

Valdība aizliedz Astravjecas AES elektrības nonākšanu Latvijā
00:00 / 04:07
Lejuplādēt

Valdība atbalstījusi grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, lai kontrolētu no Krievijas importētās elektroenerģijas izcelsmi.

Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktors Edijs Šaicāns norāda, ka Krievijas atbildīgajai institūcijai būs jāapliecina, ka elektroenerģija, kuru tā importē, patiešām ir saražota Krievijā, un tādējādi tiks liegta iespēja Latvijā nonākt Baltkrievijas Astravjecas atomelektrostacijā (AES) saražotajai elektrībai.

Elektroenerģijas ražošana netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas AES sākta otrdien, 3. novembrī. Astravjecas AES tiek uzskatīta par nedrošu starptautisko kodoldrošības standartu ievērošanā.

EM skaidroja, ka elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumu mehānisms nenoslogos enerģijas tirgotājus. Taču par izcelsmi būs jāpārliecinās elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoram –

"Augstsprieguma tīklam", kura valdes loceklis Gatis Junghāns vērtēja, ka mehānisms neatstās būtisku ietekmi uz operatora funkcijām, kā arī neprognozēja būtisku ietekmi uz cenām.

"Mēs ar Krievijas energouzņēmumu esam izrunājuši šāda apliecinājuma piestādīšanas iespēju. Krievijas energouzņēmums šādus apliecinājumus ir gatavs sniegt. Līdz ar to šobrīd šis risinājums tiek uzskatīts par pietiekošu. Ja nākotnē būs pamats uzskatīt, ka šāds risinājums joprojām nenodrošina to, ka Baltkrievijas enerģijas komercpiegādes nenonāk Baltijas tirgū, tad droši vien skatīsimies uz papildu pasākumiem, kā šo stiprināt," klāstīja Junghāns.

Metodiku, kas nepieļaus Baltkrievijā saražotās elektrības nonākšanu Latvijā, aizvadītajā nedēļā apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

"Notika operatoru savstarpējā sadarbība, kur operatori vienojās par kopīgo metodiku, un tad attiecīgi trīs [Baltijas] valstu regulatoriem ir šī metodika jāapstiprina," klāstīja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

Pēc viņa teiktā, apliecinājumiem jābūt izdotiem atbilstoši Krievijas normatīvajiem aktiem. "Krievija nav daļa no Eiropas Savienības, tā kā lielā mērā mums nāksies paļauties uz to, ko deklarē Krievija. Tas primāri ir operatoru jautājums." 

Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid" otrdien, 3. novembrī, paziņojis, ka Baltkrievija sākusi elektroenerģijas ražošanu netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā. Tas nozīmē, ka minētais regulējums ir stājies spēkā Latvijā.

Patlaban Baltijas valstīs no Krievijas un Baltkrievijas Baltijas ieplūst aptuveni 16% no kopējā elektroenerģijas importa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti