Vācijas Federālā augstākā tiesa liek «VW» atpirkt «dīzeļgeitas» skartos automobiļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vācijas autobūves uzņēmumam "Volkswagen" jāatpērk automobiļi ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kuriem uzstādīta kaitīgo izmešu mērījumu falsificēšanas programmatūra. Tā šodien nolēmusi Vācijas Federālā augstākā tiesa. Šis tiesas lēmums nosaka svarīgu precedentu desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri iegādājušies ar šādu programmatūru aprīkotas automašīnas.

Vācijas Federālā augstākā tiesa liek «VW» atpirkt «dīzeļgeitas» skartos automobiļus
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tā dēvēto "dīzeļgeitas" skandālu Vācijas autobūves uzņēmums "Volkswagen" izraisīja 2015.gada septembrī. Toreiz uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem tā ražoto automašīnu aprīkotas ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu mērījumu falsificēšanas programmatūra.

Kāds prasības iesniedzējs Vācijā, Herberts Gilberts, bija pieprasījis, lai "Volkswagen" viņam pilnībā atmaksā vairāk nekā aptuveni 31 000 eiro par lietotu automašīnu, ko viņš bija iegādājies 2014. gadā. Vācijas Federālā augstākā tiesa šodien lēma, ka uzņēmumam prasības iesniedzējam jāizmaksā aptuveni 25 600 eiro un jāpieņem atpakaļ viņa iegādātais automobilis. Jāatzīmē, ka pensionāram tiks atmaksāti par 6000 eiro mazāk, nekā viņš pieprasīja. Tas tika pamatots ar automašīnas vētības krišanos. Ja šādas "atlaides" tiks attiecinātas arī uz tūkstošiem līdzīgu lietu, iespējamais finansiālais trieciens uzņēmumam būs mazāks.

Tiesneši sacīja, ka modificētās automašīnas pārdošana Gilbertam nodarīja kaitējumu - kaut arī uzņēmums vienmēr ir apgalvojis, ka transportlīdzekļi ir izmantojami paredzētajiem mērķiem. 65 gadus vecā Herberta Gilberta advokāts paziņoja, ka "šis spriedums miljoniem patērētāju nozīmē juridisko noteiktību un vēlreiz parāda, ka pat milzīga korporācija nestāv pāri likumam". Tiek norādīts, ka izmaksājamās summas apjoms autoīpašniekiem Vācijā, kuri vēlas atgūt savu naudu, būs atkarīgs no automašīnas nobraukuma.

Šī ir pirmā uzņēmuma juridiskā neveiksme Vācijā kopš skandāla sākuma. Šis tiesas lēmums nosaka svarīgu precedentu desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri iegādājušies ar kaitīgu izmešu mērījumu falsificēšanas programmatūru aprīkotus automobiļus. Aprīļa beigās autobūves gigants ar 235 000 autoīpašnieku, kuri piedalījušies kolektīvajā prasībā tiesā saistībā ar "dīzeļgeitas" skandālu, panāca vienošanos par 750 miljonu eiro vērtas kompensācijas izmaksu. Tomēr aptuveni 60 000 "Volkswagen" automašīnu īpašnieku lietu Vācijā joprojām ir atklātas.

Pirms nepilnas nedēļas uzņēmums panāca ārpustiesas vienošanos samaksāt deviņus miljonus eiro, lai vadītājam Herbertam Dīsam un uzraudzības padomes vadītājam Hansam Dīteram Pečam nebūtu jādodas uz tiesu saistībā ar apsūdzībām tirgus manipulēšanā.

Atpirkumi, soda naudas un kompensācijas maksājumi Amerikas Savienotajās Valstīs vien veido lielāko daļu no līdz šim skandālā izmaksātajiem 30 miljardiem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti