Uzņēmēji aicina neapstāties pie sasniegtā ēnu ekonomikas mazināšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī pagājušajā gadā, tāpat kā gadu iepriekš, Latvijā būtiski samazinājies ēnu ekonomikas īpatsvars. Tas nokrities no 30,2% 2011.gadā līdz 21,1% pērn no iekšzemes kopprodukta, pietuvojoties Igaunijas un Lietuvas rādītājiem. Uzņēmēji uzteic ēnu ekonomikas mazināšanos, taču vienlaikus arī aicina negulēt uz lauriem un turpināt cīņu ar pelēko ekonomiku.

Ēnu ekonomikas mazināšanās pamatā saistīta ar tautsaimniecības atveseļošanos pēc krīzes, kas Latvijā bija smaga salīdzinājumā ar citām valstīm. Uzņēmēji arvien mazāk slēpj savu peļņu un arī mazāk nodarbina cilvēkus nelegāli. Tāpat samazinājusies algu maksāšana aploksnēs, tomēr šajā jomā uzlabojumi nav tik būtiski, atzīst pētnieks Arnis Sauka.

Pēc Saukas teiktā, pelēkā ekonomika pagājušajā gadā mazinājusies gandrīz visās tautsaimniecības nozarēs. Īpaši pakalpojumu sfērā, mazumtirdzniecībā un celtniecībā. Savukārt reģionu griezumā vislielākais ēnu ekonomikas kritums vērojams Rīgā un Vidzemē. Nopelns ēnu ekonomikas mazināšanā ir arī atbildīgajām iestādēm - Valsts ieņēmumu dienestam.

„Šobrīd, jā, mēs redzam progresu, bet 21% no valsts iekšzemes kopprodukta vienalga ir liels cipars,” atzīst Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs. Viņš uzsvēra, ka augstais ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir viens no būtiskajiem valsts konkurētspējas traucēkļiem.

Tāpēc ir svarīgi neapstāties pie sasniegtā un turpināt cīņu ar pelēko ekonomiku. „Ja kādu laiku iepriekš mums bija plāns ēnu ekonomikas apkarošanai, tad šobrīd mēs esam bez plāna. Lai nepazaudētu šo viennozīmīgi pozitīvo tendenci, [vajag] atgriezties pie ēnu ekonomikas samazināšanas plāna un iedot tam pietiekami augstu prioritāti, jo tas ir viens no atslēgtas jautājumiem,” skaidro Endziņš.

Pirms pāris gadiem apstiprinātajā ēnu ekonomikas apkarošanas plānā uzdotais drīzumā būs izpildīts un jauna plāna nav, tomēr atbildīgie strādā pie jaunām idejām pelēkās ekonomikas mazināšanai, atzīmē Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Ināra Pētersone. „Bet tanī pašā laikā es piekrītu tam, ka ar pātagu šeit ir par maz. Ir noteikti vajadzīgs valdībai domāt, kādā veidā stimulēt vēl vairāk, iedrošināt vēl vairāk un iziet no šīs ēnas un maksāt nodokļus,” norāda Pētersone.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sagatavojusi un valdības pārstāvjiem nosūtīs vairākas idejas ēnu ekonomikas īpatsvara mazināšanai. Piemēram, rosināts būtiskāk mazināt darbaspēka nodokļus. Uzņēmēji cer, ka šie priekšlikumi nonāks valdības darba kārtībā un ēnu ekonomikas mazināšanu pasludinās par prioritāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti