Uz jaunās Lietuvas eiro monētas attēlots bruņinieks Vīts auļojoša zirga mugurā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lietuva arvien virzās tuvāk mērķim nākamajā gadā kļūt par eirozonas dalībvalsti. Piektdien Lietuvas uzņemšanu eirozonā ir apstiprinājuši Eiropas Savienības finanšu ministri. Tas nozīmē, ka Lietuva ir pavisam tuvu galīgajam lēmumam, kas dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam ir jāpieņem jūlijā.

Eiropas Savienības finanšu ministri ir apstiprinājuši Lietuvas uzņemšanu eirozonā jau nākamā gada 1.janvārī. Ministru paziņojumā sacīts, ka Lietuva izpilda visus kritērijus eiro ieviešanai.

Atzinīgi šo lēmumu vērtēja arī monetāro lietu komisārs Oli Rēns.

„Šis ir solis pretī tam, lai visas Baltijas valstis beidzot kopā būtu eirozonā, un tās ir vienlaikus labas ziņas gan Lietuvas pilsoņiem, gan visai eirozonai,” sacīja Oli Rēns.

Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus norādījis, ka šīs nav ceļa beigas, bet tikai sākums, un ka Lietuva centīsies būs atbildīga eirozonas dalībvalsts, vienlaikus saprotot gaidāmos izaicinājumus.

Tagad savu viedokli plenārsesijā  jūlija vidū paudīs Eiropas Parlaments un pēc tam galīgo un oficiālo lēmumu, kurš faktiski jau skaitās formalitāte,  jūlija vidū pieņems Eiropas Savienības dalībvalstis.

Lietuva eirozonā mēģināja iestāties jau pirms vairākiem gadiem, taču tolaik valsti no šā soļa šķīra dažu procentpunktu neatbilstība Māstrihtas kritērijiem. Sākoties krīzei, Lietuva jau būtiski no tiem atpalika.

Pirmā no Baltijas eirozonai 2011. gadā pievienojās Igaunija, bet šā gada sākumā – Latvija. Lietuvai kļūstot par eirozonas dalībnieci, tā paplašināsies līdz 19 valstīm, kas nozīmē, ka eirozonā ir vairāk nekā puse Eiropas Savienības dalībvalstu.

Jau 1. jūlijā paredzēts noteikt oficiālo Lietuvas lita kursu nomaiņai ar eiro. Uz jaunās Lietuvas eiro monētas būs attēlots bruņinieks Vīts auļojoša zirga mugurā, kurš redzams arī Lietuvas ģerbonī.

Pēc aptauju datiem sabiedrības atbalsts eiro Lietuvā pakāpeniski pieaug, un patlaban tas sasniedzis 46%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti