Panorāma

Tiesā māti par bērnu sakropļošanu un nogalināšanu

Panorāma

Muzejā izveidota porcelāna leļļu izstāde

Neskaidrības par gāzes tirgus liberalizāciju

Tuvāko nedēļu laikā valdība vērtēšot dabasgāzes tirgus liberalizācijas modeļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pagājušajā gadā Ekonomikas ministrija uzsāka praktiski īstenot nepieciešamās darbības, lai ieviestu 3. Enerģētikas paketes direktīvas prasības un tādējādi nodrošinātu Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju un alternatīvas dabasgāzes piegāžu iespējas – teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā. Patlaban tiek gatavots informatīvais ziņojums valdībai par Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizācijas alternatīvām, lai ievērojot direktīvu prasības, nodrošinātu Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju.

Pašlaik Latvijas situācija saskaņā ar 3.Enerģētikas paketes direktīvas prasībām atbilst jauna tirgus statusam, bet iespēja piemērot šo atkāpi beigsies 2014.gada aprīlī, kad būs apritējuši desmit gadi kopš pirmās dabasgāzes piegādes saskaņā ar ilgtermiņa līgumu. Pēc tam uz Latviju tiks attiecināti tikai izņēmumi, kas atbilst izolēta tirgus statusam. Lai arī līdz tam laikam Latvija vēl nebūs savienota ar citas dalībvalsts, izņemot Lietuvas, Igaunijas vai Somijas dabasgāzes sistēmu, Latvijai tomēr būs jāievieš atsevišķas 3. Enerģētikas paketes direktīvas prasības. Būtiskākā no šādām prasībām ir trešo pušu piekļuve dabasgāzes apgādes sistēmai.

Arī Ekonomikas ministrijas izstrādātā „Latvijas Enerģētikas ilgtermiņa stratēģija 2030 – konkurētspējīga enerģētika sabiedrībai” paredz enerģijas tirgu liberalizāciju. Stratēģijā kā vēlamais politikas rezultatīvais rādītājs 2030.gadam noteikts - par 50% samazināt enerģijas un energoresursu importu no esošajiem trešo valstu piegādātājiem, salīdzinot ar 2011. gadu, kas tiks panākts ar jaunu enerģijas un resursu piegādes ceļu un avotu ienākšanu tirgū un līdz ar to arī jaunas un ilgtspējīgas enerģētikas infrastruktūras attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti