Turkmenistāna atklāj 2,5 miljardu ASV dolāru vērtu gāzesvadu uz Eiropu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Turkmenistāna trešdien atklāja 2,5 miljardu ASV dolāru (2,29 miljardu eiro) vērta gāzes vada būvniecību uz Kaspijas jūru, kas nākotnē varētu kļūt par vienu no posmiem gāzes nogādāšanā uz Rietumiem, raksta AFP.

Aptuveni 800 kilometru garais Austrumu-Rietumu gāzesvads varētu palīdzēt savienot Rietumus ar Turkmenistānu, kam ir ceturtās lielākās gāzes rezerves pasaulē. „Līdz ar Austrumu-Rietumu gāzesvadu, sadarbība ar mūsu Rietumu partneriem sasniegs jaunu kvalitāti,” pavēstīja Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs.

Austrumu-Rietumu gāzesvads var būt svarīga sastāvdaļa plašākai mēroga sadarbībai starp Eiropas Savienību, Azerbaidžānu, Turciju un Gruziju. Kopumā Transkaspijas gāzesvads varētu izmaksāt ap pieciem miljardiem ASV dolāru (4,59 miljardi eiro) un ik gadu Eiropas Savienībā (ES) varētu nogādāt 30 miljardus kubikmetru gāzes.

Savukārt ES no šī projekta iegūtu iespēju būt mazāk atkarīgai no Krievijas piegādātās gāzes.

Berdimuhamedovs sacīja, ka Austrumu-Rietumu savienojums būs gatavs „pateicoties, mūsu nacionālo kompāniju spēkam”. „Tas [jaunatklātais savienojums] spilgti parāda mūsu ekonomikas un finansiālo potenciālu un mūsu valsts iespējas,” teica Turkmenistānas līderis.

Vienlaikus Turkmenistāna turpina izvērst savu darbību gāzes eksportā arī citos virzienos. Līdz šim 90% no savas eksportētās gāzes Turkmenistāna nogādāja Ķīnā, taču nu ir sākts būvēt arī Turkmenistānas-Afganistānas-Pakistānas-Indijas savienojumu, kura mērķis ir apgūt reģionus, kur šobrīd pastāv gāzes deficīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti