Sociālā nodokļa atvieglojuma darba devējam par jauniešu nodarbināšanu nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 7 mēnešiem.

Parlamenta deputāti ceturtdien noraidīja iniciatīvu izmainīt sociālā nodokļa maksāšanas kārtību, lai veicinātu jauniešu nodarbinātību.

„Saskaņas centra” (SC) iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka obligātās sociālās apdrošināšanas darba devēja maksājamo daļu - 24,09% - būtu jāuzņemas valstij. Pašlaik kopējā obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu summa par katru darbinieku ir 35,09%, tostarp 24,09% maksā darba devējs, bet 11% - pats darbinieks. No paša jaunieša algas maksātu 11% sociālo nodokli, bet iztrūkstošo kompensētu valsts.

Deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC) uzsvēra ka šobrīd piedāvātie pasākumi cīņai ar jauniešu bezdarbu neesot pietiekami un efektīvi.

„Sociālās apdrošināšanas likmes samazināšana būs vienīgais visaptverošais un efektīvais instruments, kā samazināt jauniešu bezdarbu un nelegālo nodarbinātību jauniešu vidū”.

Valdošās koalīcijas deputāti iebilda, norādot, ka jauniešiem neesot grūti atrast darbu, ja tie to vēlas. Arvils Ašerādens no „Vienotības” sacīja, ka likumprojekts izmaksās 17 miljonus latu un nez vai ir nepieciešams šādi iejaukties.

„Šāda intervence valsts budžetā, - lai gan grūti saprast, cik gara nodokļu atlaide būtu -, saprātīgas kalkulācijas saka, ka tas izmaksātu vismaz 17 miljonus latu jau nākamajā gadā. Ir nopietni jāvērtē, vai ir nepieciešams veikt šādu masīvu intervenci darba tirgū,” argumentēja Ašeradens. Viņš arī norādīja uz patlaban īstenojamiem un arī plānotājiem pasākumiem jauniešu bezdarba samazinājumam.

Šo likumprojektu atbalstīja 38 deputāti - opozīcijas pārstāvji, kā arī Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), Jānis Upenieks un Viktors Valainis, savukārt 37 koalīcijas deputāti balsoja pret. Vēl 10 parlamentārieši balsojumā atturējās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti