SM plāno reformēt ne vien Rīgas brīvostas, bet arī Ventspils un Liepājas ostu pārvaldību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pārvaldnieka Leonīda Loginova vienpersonisko ietekmi Rīgas brīvostā mazinās, tagadējo valdi pārveidojot par padomi, bet pārvaldnieka vietā izveidojot valdi trīs cilvēku sastāvā - tādas reformas ar likumdevēja atbalstu cer ieviest satiksmes ministrs Anrijs Matīss («Vienotība»). Pārvaldes modeļa maiņa varētu skart ne tikai Rīgas brīvostu, bet arī ostas Ventspilī un Liepājā, tādējādi palielinot valsts ietekmi ostu vadības lēmumu pieņemšanā. Pārvaldes reformas plānots ieviest tuvāko divu nedēļu laikā, skaidro Matīss.

Kā ziņots, satiksmes ministrs Anrijs Matīss ar paziņojumu par Rīgas brīvostas pārvaldības modeļa maiņu nāca klajā pēc tam, kad šonedēļ valdei neizdevās no amata atbrīvot ilggadējo ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu. Viņa vadībā kavējas Krievu salas attīstības projekts, un tādēļ var tikt apturēts nepilnu 80 miljonu eiro Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums, brīvostai radīti jauni finanšu riski, kā arī zaudētas kravas nākotnē.

Pēc valdes sēdes, kurā četri valsts pārstāvji nostājās pret Rīgas pašvaldības valdes locekļiem, Loginovu atbrīvot neizdevās. Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa uzreiz pēc tam iesniedza atlūgumu, bet ministrs Matīss to nav pieņēmis, jo tādējādi valsts kontrole vēl vairāk mazinātos, skaidro Matīss.

Pati Innusa, kas ir arī Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietniece, saka - saskaņā ar likumu viņai vēl mēnesi brīvostā ir pilnvērtīgi jāstrādā, gan ieviešot Valsts kontroles ieteikumus, gan turpinot darbu pie Krievu salas attīstības. Pēc viņas teiktā noprotams - ja pārvaldes modelis nemainīsies, viņa ostas valdi pametīs.

„Pēc šī mēneša redzēsim, kāds būs gala iznākums. Šis amats nav tāds, kura dēļ es varētu pieļaut iespēju ar mazāku atbildību skatīties uz lietu adekvātu kārtību. Ja mēs nevaram sastrādāties… Nav nekāds mērķis, radīt sasprindzinājumu ostā vai starp valdes locekļiem un eskalēt šo situāciju,” piebilda Innusa.

Ministrs Matīss ar Finanšu, Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām, kas izvirza savus pārstāvjus valdē, kā arī Valsts kontroli vienojies par tuvākajā laikā Rīgas brīvostas pārvaldē veicamajām izmaiņām. Loginova ietekmi ar likumdevēja atbalstu plānots mazināt tuvāko pāris nedēļu laikā, stāsta Matīss:

„Precīzāk nodalīt izpildvaru, valdi no pārvaldnieka funkcijām. Būtu valde, kurā vairāki profesionāli cilvēki pilnu laiku katru dienu strādātu ostā, lēmumus pieņemtu solidāri, nevis vienpersoniski. Padome būtu uzraugošā, kas sanāk vismaz divreiz gadā, lai izvērtētu, kā osta īsteno stratēģiju, un nospraustu lielos mērķus.”

Vadības modeļa maiņa un tādējādi valsts ietekmes palielināšana varētu skart ne tikai Rīgas brīvostu, bet arī Ventspils ostu, kur valdē tāpat kā Rīgā strādā četri valsts un tikpat pašvaldības pārstāvju. Valsts kontroles atklāto pārkāpumu dēļ izmaiņas plānotas arī Liepājā.

„Liepājas Speciālajā ekonomiskajā zonā ir gan uzņēmēju, gan pašvaldības, gan valsts pārstāvji, bet arī tur, ņemot vērā Valsts kontroles konstatēto, šis pārvaldības modelis īsti labi nedarbojas; tas varētu būt vēl uz 2-3 ostām attiecināms,” skaidro ministrs Matīss.

Pēc atkārtoti neveiksmīgā Loginova atbrīvošanas mēģinājuma līdz ar Innusu no Satiksmes ministrijas (SM) atlūgumu iesniedza arī Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Bāne, bet drīz pēc tam to atsauca. Valsts pārstāvjiem Loginovu neizdodas atstādināt, jo tam vajadzīgas piecas balsis, bet visi četri Rīgas domes pārstāvji no «Saskaņas centra» to nepieļauj.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti