Skaitļi un fakti: Strādājošo skaits 1929. gadā un 2017. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

1929. gadā Latvijai bija viens no augstākajiem strādājošo cilvēku procentiem Eiropā. Kopumā no visiem iedzīvotājiem strādāja 60,9%. Mūsdienās strādājošos rēķina tikai no iedzīvotājiem darbspējas vecumā, un 2017. gadā tas bija 70,1%, kas ir nedaudz zemāk kā rekordistiem Zviedrijā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija. 

“Ļoti lielais strādājošo cilvēku procents Latvijā ir posta un nabadzības sekas. Bez šaubām, daudzi vecāki, kuri tagad piespiesti sūtīt savus bērnus dažukārt grūtā darbā, to nedarītu, ja smagie apstākļi viņus uz to nespiestu. Tāpat to nedarītu vīri ar savām sievām un bērni ar saviem sirmajiem vecākiem, kuri normālos apstākļos mierīgi atpūstos no sava mūža darbiem," 1929. gadā rakstīts Valsts statistiskās pārvaldes izdevumā.

"Bez tam Latvijā krīt svarā, ka saimnieciskā un politiskā dzīvē sieviete ir pilnīgi līdztiesiska vīrietim un ka pie mums gandrīz pilnīgi trūkst aizspriedumu, kuri dažās citās zemēs vai nu apgrūtina, vai pilnīgi noliedz sievietei strādāt vienu vai otru darbu," teikts 1929. gada izdevumā.

Mūsdienās nodarbinātības līmeni rēķina no iedzīvotājiem darbspējas vecumā (15-64), nevis no visiem iedzīvotājiem. 2017. gadā Latvijā tas bija 70,1%, Zviedrijā – (visaugstākais) 76,9%, Itālijā – (viszemākais) 58,0%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti