Sarunas par Krievijas gāzes piegādi Ukrainai un ES beidzas bez rezultāta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bez skaidriem panākumiem noslēdzās vakardienas sarunas Briselē par gāzes piegādi Ukrainai un Eiropas valstīm. Lai gan Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks Marošs Šefčovičs, kā arī Krievijas puse sarunas raksturoja kā konstruktīvas, Ukrainas amatpersonas paliek pesimistiskas. Turklāt laika ir atlicis diezgan maz - pašreizējais līgums par gāzes tranzītu caur Ukrainu uz Eiropas Savienības (ES) valstīm beigsies 31. decembrī.

Sarunas par Krievijas gāzes piegādi Ukrainai un ES valstīm noslēdzas bez rezultāta
00:00 / 02:58
Lejuplādēt
Iespēja pārtraukt gāzes piegādi caur Ukrainu pat netika apspriesta. Tā pēc ceturtdien Briselē notikušajām sarunām starp Krievijas, Ukrainas un Eiropas Savienības pārstāvjiem paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Marošs Šefčovičs.

 

"Es domāju, ka Krievijai ir nepieciešams skaidri apliecināt, ka tā ir uzticams piegādātājs. Savukārt Ukraina noteikti vēlas apliecināt, ka tā ir uzticama tranzītvalsts. Ilgtermiņa līgums ļautu veiksmīgāk plānot ieguldījumus, veikt iespējamo sadarbības partneru pieaicināšanu un ienestu mieru un stabilitāti gāzes tirgū. Tādēļ tā ir mūsu prioritāte," teica Šefčovičs.

Pašreizējais līgums par gāzes tranzītu caur Ukrainu beigsies 31. decembrī. Tādēļ laika, lai vienotos, nav palicis daudz. EK gribētu noslēgt ilgtermiņa līgumu, vēlams uz 10 gadiem. Maskava līdz šim ir devusi priekšroku īsākiem kontraktiem – uz vienu vai pāris gadiem.

Tomēr Šefčovičs uzstāj, ka šoreiz vecā līguma pagarināšana nebūs iespējama, jo par tranzītu Ukrainā turpmāk atbildēs jauns uzņēmums. Turklāt līgumam būtu jāatbilst Eiropas likumiem.

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks sarunas raksturoja pozitīvi.

"Manuprāt, konsultācijas bija ļoti konstruktīvas un lietišķas. Varētu teikt, ka tā tas bija pirmo reizi vairāku gadu laikā, kamēr mums notiek šīs trīspusējās konsultācijas. Mēs apspriedām ļoti daudz pavisam konkrētu jautājumu, tostarp tādus, kas skar gāzes piegādi Ukrainai. Mēs uzskatām, ka tas ir svarīgs jautājums, kas būtu jāatrisina, lai mēs varētu runāt par gāzes tranzītu un tā apjomiem, sākot no 2020. gada janvāra," sacīja Novaks.

Turpretī Ukrainas amatpersonas ir visai kritiskas. Uzņēmuma "Naftogaz" izpilddirektors Jurijs Vitrenko paziņoja, ka Krievijas puse esot atteikusies no sarunām par līguma nosacījumiem. Tā vietā esot notikušas vien konsultācijas par vispārīgiem jautājumiem ap gāzes tranzītu.

Tādēļ Ukrainai nekas cits neatliek, kā turpināt gatavoties Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanai no nākamā gada 1. janvāra.

Šefčovičs mierina, ka jebkurā gadījumā Eiropa bez gāzes nepaliks. Visas nepieciešamās pazemes gāzes krātuves esot piepildītas par 98%. Un arī Ukrainai ir lielākas gāzes rezerves nekā pērn. Tomēr tie esot tikai piesardzības pasākumi. Pamatscenārijs būtu vienoties par nepārtrauktu gāzes piegādi par konkurētspējīgām cenām. Trīspusējās sarunas Briselē turpināsies oktobra beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti