Saeimas komisija lūgs valdībai plānu «mājokļa nodokļa» pārskatīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tieslietu ministrija (TM) sabiedriskajai apspriešanai nodevusi likumprojektus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vai būtisku samazinājumu mājoklim, kurā tā īpašnieks ir deklarēts. Sperot šādu soli, jāmeklē kompensējoši mehānismi, ieskaitot iespējamas citu nodokļu izmaiņas. Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisija par to lūgs valdības pārstāvjus izstrādāt plānu līdz maijam. 

ĪSUMĀ:

  • TM piedāvā atcelt vai būtiski samazināt NĪN mājoklim, kurā īpašnieks deklarēts.
  • NĪN ieņēmumi pilnībā nonāk pašvaldību kasēs; LPS prasa kompensējošu mehānismu.
  • FM gatava strādāt, kad būs jaunās kadastrālās vērtības; vienkāršus risinājumus neredz.
  • Saeimas komisija lūgs valdību sagatavot aprēķinus par iespējamām izmaiņām NĪN piemērošanā.

Saeimas komisija lūgs valdībai plānu «mājokļa nodokļa» pārskatīšanai
00:00 / 03:48
Lejuplādēt
Latvijā diskusija par NĪN atcelšanu mājoklim Saeimas darba kārtībā ir ne pirmo reizi. Iepriekš 2017. gadā valdība šo sabiedrības iniciatīvu noraidīja, taču tās autori nepadevās un turpināja parakstu vākšanu. Šobrīd parakstu skaits pārsniedz 50 000. Idejas līdzautors Estris Hiršsons uzsvēra galvenos argumentus.

 

"Krīzes laikā izstrādātais nekustamā īpašuma nodoklis tikai dažu darījumu dēļ apkaimē pēkšņi var pārsniegt iedzīvotāju ienākumus un kļūt nesamaksājams. Līdz ar to parasti tas noved pie dzīvesvietas piespiedu pārdošanas vai konfiskācijas. Otrkārt, ar šī nodokļa palīdzību pati valsts nodrošina to, ka īpašumus atņem mazāk turīgajiem iedzīvotājiem, kuri nespēj nomaksāt šo pēkšņi pieaugošo nekustamā īpašuma nodokli, burtiski atdodot to turīgākajiem, tātad notiek segregācija pēc dzīvesvietas," klāstīja Hiršsons.

Vienlaikus Saeimas komisijas sēdē TM pārstāvji pavēstīja, ka ir izstrādātas un apspriešanai piedāvātas jau vairāk nekā gadu solītās likumu izmaiņas par NĪN atcelšanu vai būtisku samazinājumu tam mājoklim, kura īpašnieks tajā deklarēts.

"Par primāro mājokli, ja kadastrālā vērtība ir līdz 100 000 eiro, nekustamā īpašuma nodokļa maksājums būs nulle eiro; ja kadastrālā vērtība mājoklim ir virs 100 000 eiro, tad neapliekamais minimums būs 100 000 eiro, bet vērtībai virs tā piemēro koeficientu 0,2.

Skaitliski tas izskatītos, piemēram, tā: ja kadastrālā vērtība mājai ir 200 000 eiro, NĪN aprēķinās no 20 000 eiro. Ja mājai kadastrālā vērtība ir 80 000 eiro, tad NĪN ir 0 eiro," skaidroja tieslietu ministra biroja vadītājs Aldis Bukšs.

Šī ideja noteikti gūtu lielu sabiedrības atbalstu, taču diskusijās par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim nāksies ņemt vērā, ka NĪN iekasējumu pašlaik 100% saņem pašvaldības mājokļu infrastruktūras uzturēšanai – apkaimes sakopšanai, komunikāciju uzturēšanai. Vienlaikus pašvaldības līdz šim bieži piešķīrušas būtiskas NĪN atlaides līdz pat 90%. Tāpēc jāparedz kompensējošs mehānisms nodokļu ieņēmumu samazināšanās gadījumos, uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece Sanita Šķiltere.

"Lai šī diskusija būtu konstruktīva, būtiskākais būtu vienoties, ka, neskatoties ne uz kādām nodokļu izmaiņām, šis ienākums, ko mēs kopā kā valsts iekasējam no visiem nodokļiem, būtu proporcionāls. Krīzes laikā pašvaldības nāca pretī valstij, mēs vienojāmies, ka ienākumi jāsamazina solidāri abās pusēs – valsts budžetā un pašvaldību budžetā – līdz ar to mēs uzskatām, ka tad, kad ienākumi pieaug, tas notiek solidāri abos budžetos," norādīja LPS pārstāve.

NĪN izmaiņas vieglus risinājumus neradīs specifiskās īpašumu struktūras dēļ, turklāt vispirms jāsagaida jaunie kadastrālo vērtību aprēķini, teica Finanšu ministrijas (FM) Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

"Finanšu ministrijā domājam par dažādiem instrumentiem, kā mēs varētu radīt samērīgu nodokļu slogu konkrētām iedzīvotāju grupām, bet mēs neskriesim pa priekšu ar risinājumiem, kamēr nezināsim konkrētās kadastrālās vērtības. Tas ir tikai procesā, tāpēc mums šobrīd nav konkrētu piedāvājumu, bet [par NĪN atcelšanu] vienīgajam mājoklim mums viennozīmīgi ir bažas, ņemot vērā, ka mums ļoti daudziem īpašumiem ir dalītais īpašums: ēkas daļa un zemes daļa, risinājums nevar būt tik vienkāršs kā vienkārši atbrīvot vienīgo mājokli no šī nodokļa.

Finanšu ministrija ir gatava strādāt, kad būs jaunās kadastrālās vērtības, bet ļoti vienkāršotus risinājumus, ka mēs varam atbrīvot gan ēku, gan zemi, mēs šobrīd neredzam," atzina FM pārstāve.

Paredzams, ka nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības bāzes izziņos 1. jūlijā un nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība atbilstoši likumam mainīsies 2022. gadā. Savukārt Saeimas Budžeta komisija vienojās lūgt valdībai līdz maijam sagatavot indikatīvus aprēķinus par iespējamām izmaiņām NĪN piemērošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti