Saeima nodod komisijām 2016.gada valsts budžeta likumprojektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai komisijās  2016.gada valsts budžeta likumprojektu un to pavadošos likumprojektus. 

Par budžeta likumprojekta nodošanu skatīšanai komisijās balsoja 55 Saeimas deputāti, pret bija 32 tautas kalpi un neviens parlamentārietis balsojumā neatturējās. Par atbildīgo komisiju likumprojektu izskatīšanā noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. 

Budžeta pieņemšana paredzēta 30. novembrī. Taču jau tagad var prognozēt, ka vislielākās diskusijas varētu būt par tā saucamo solidaritātes nodokli – lielāku algu par 4000 eiro aplikšana ar papildus nodokli.

Nākamā gada valsts budžets veidots, pieņemot, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016.gadā pieaugs par 3%, bet inflācija būs 2% apmērā.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 7,368 miljardu eiro apmērā jeb par 114,215 miljoniem vairāk, nekā plānots 2015. gadā. Savukārt izdevumi – 7,655 miljardi eiro jeb par 183,193 miljoniem eiro vairāk nekā šogad.

Pieļaujamais valsts budžeta deficīta līmenis 2016.gadā ir 1% no IKP.

Par nākamā gada prioritātēm atzītas četras jomas: aizsardzība, iekšlietas, veselības aprūpe un izglītība. Savukārt pārējo jomu ministrijām bija jāmazina savi tēriņi par 3%.

Paredzams, ka nākamajā gadā par 10 eiro pieaugs minimālā alga, no 75 līdz 85 eiro pieaugs ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums, savukārt gandrīz 32 000 pensionāru pensijas pieaugs par 10 eiro.

IIN likmi nākamgad plānots saglabāt esošajā apmērā - 23%.

Plānots ieviest jaunu nodokli - tā dēvēto  solidaritātes nodokli, kas skars labi atalgotus cilvēkus, kuri gadā algā saņem vairāk nekā 40 000 eiro. Par šī nodokļa ieviešanu Saeimā gaidāmas spraigas debates, ņemot vērā, ka pret to asi iebilst lielākās uzņēmēju organizācijas - Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Tāpat nākamgad paredzēts celt akcīzes nodokli alkoholam, naftas produktiem, elektroniskajām cigaretēm un smēķējamai tabakai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti