Dienas ziņas

Raķešu uzbrukumā Odesai 20 upuru

Dienas ziņas

Dienas ziņas

"Rīgas namu pārvaldnieks" atjauno līgumsodus, vaino citus

«Rīgas namu pārvaldnieks» atjauno līgumsodus par kavētiem maksājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašvaldības uzņēmums “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) atjaunos līgumsodus par kavētiem maksājumiem. Uzņēmums neredzot pamatu to darīt, bet jūtoties spiests sodus atjaunot, jo to dara arī citi.

Nokavējuma procentus “Rīgas namu pārvaldnieks” sāk rēķināt no 1. jūlija. Tie parādīsies jau jūlija rēķinā. Uzņēmumā pastāstīja, ka parādnieku skaits pēdējo divu gadu laikā samazinās un līgumsodi nav vajadzīgi.

Bet kāpēc tad atjaunot sodus? Jo tā izdarījis “Rīgas siltums” un “Rīgas ūdens”.

“Šis lēmums bija nosacīti neizbēgams. Ja mēs saņemam rēķinu no pakalpojuma sniedzēja jau ar šīm soda sankcijām, ir skaidrs, ka tās parādīsies mūsu rēķinā,” skaidroja “Rīgas namu pārvaldnieks” Komunikācijas daļas vadītājs Krists Leiškalns.

Tikmēr uzņēmumos “Rīgas siltums” un “Rīgas ūdens” skaidroja, ka līgumsodi ir bijuši ilgstoši, bet atcelti vien pēdējās divās apkures sezonās. Atšķirībā no RNP šiem uzņēmumiem radušies zaudējumi un parādnieku skaits audzis.

“Tie faktiski ir mūsu zaudējumi, nesaņemot maksājumus. Mēs, protams, esam sociāli atbildīgs uzņēmums, bet otrā pusē mums ir jādomā arī par izmaksām,” sacīja SIA “Rīgas ūdens” Finanšu departamenta direktors Sandis Māliņš.

“Šobrīd naudas plūsma “Rīgas siltumam” ir ļoti aktuāla, jo mēs rīkojam iepirkumu procedūras un iegādājamies apkurināmo nākamajai sezonai,” skaidroja AS “Rīgas siltums” valdes locekle Birute Krūze.

Uzņēmumam “Rīgas ūdens” parādnieki nav samaksājuši divus miljonus eiro, bet “Rīgas siltumam” – 7 miljonus eiro.

Uzņēmumi neuzskata, ka piespieduši “Rīgas namu pārvaldnieku” atjaunot soda procentus. “Tā ir katra uzņēmuma interpretācija, jo redziet, ja mēs nesamaksājam “Latvenergo” par pirkto siltumenerģiju, ja mēs nesamaksājam par gāzi, mums tās soda naudas ir jāmaksā, tās nekur nav pazudušas. Mēs tāpēc nesakām, ka “Latvenergo” spiež mūs maksāt soda procentus,” pauda Krūze no “Rīgas siltuma”.

Tikmēr Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange pauda, ka vietvara varētu aicināt savas kapitālsabiedrības nepiemērot līgumsodus: “Tieši tāpat kā pagājušajā rudenī, visticamāk, arī šajā rudenī Rīgas pašvaldība kā īpašnieks “Rīgas ūdenim”, “Rīgas namu pārvaldniekam” un daļēji arī “Rīgas siltumam”, mēs, visticamāk, aicināsim uzņēmumiem nepiemērot soda procentus par laikus nesamaksātiem maksājumiem. (..) Nu, tas ir katra uzņēmuma vadības jautājums. Mēs kā īpašnieks aicinām piemērot šādu principu. [..] Mums nav signālu, ka uzņēmumi varētu rīkoties pretēji.”

Ja būs domes aicinājums, tad “Rīgas namu pārvaldnieks” un “Rīgas ūdens” atteikšoties no līgumsodiem. To darīšot arī “Rīgas siltums”, bet pie nosacījuma, ka to atbalstīs arī citi uzņēmuma akciju turētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti