Rīgas brīvosta un KP izlīgst velkoņu lietā; ostai divreiz mazāks sods

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas brīvosta par nodarīto konkurences kropļojumu velkoņu pakalpojumu sniegšanas biznesā valsts budžetā maksās naudas sodu 622 3630 eiro apmērā. To paredz brīvostas un Konkurences padomes (KP) piektdien parakstītais izlīgums, liecina KP informācija.

KP par konstatētajiem pārkāpumiem brīvostai sākotnēji bija paredzējusi piemērot sodu vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā. Taču KP piekrita izlīgumam un nolēma sodu samazināt, ņemot vērā, ka brīvostai piedāvātie izlīguma nosacījumi ļauj pilnībā un tūlītēji novērst konkurences kropļojumu.

Izlīgums paredz, ka brīvosta pārtrauks sniegt komerciālus velkoņu pakalpojumus un izbeigs vairāk nekā septiņus gadus ilgušo prettiesisko vēršanos pret privātajiem velkoņu pakalpojumu sniedzējiem. Saskaņā ar izlīgumu brīvosta velkoņu pakalpojumus pārtrauks sniegt līdz šī gada 31.decembrim.

Konkurences uzraugs norāda, ka brīvosta ilgstoši deformēja konkurenci, izmantojot savu administratīvo varu, lai nodrošinātu konkurences priekšrocības sev piederošās SIA "Rīgas brīvostas flote" velkoņiem un kavētu privāto velkoņu kompāniju iespējas strādāt ostā. Pirmo reizi šādu pārkāpumu brīvostas darbībās KP konstatēja 2009.gadā, atkārtoti līdzīgs pārkāpums konstatēts arī 2011. gadā.

Abus līdzšinējos KP lēmumus Latvijas augstākās instances tiesa atzina par pamatotiem, tomēr konkurences kropļošana brīvostā turpinājās un ostas vadība turpināja ignorēja pienākumu ostā nodrošināt vienlīdzīgus konkurences apstākļus.

KP izmeklēšana atklāja, ka brīvosta nepamatoti neslēdza vai novilcināja līgumu slēgšanu, nelicencēja savu konkurentu velkoņus, ierobežoja to darbību ostā un ietekmēja kuģu aģentu un terminālu izvēli par labu brīvostas velkoņiem un citādi izmantoja savu stāvokli, lai kavētu privāto uzņēmumu darbību.

"Būtiski, ka šādi Rīgas brīvosta atsakās tikai no komercdarbības, kuru pilnībā var nodrošināt privātie uzņēmumi. Ostai tāpat kā līdz šim nebūs liegts ar saviem velkoņiem nodrošināt tai uzticētās publiskās funkcijas, piemēram, ziemas navigāciju, glābšanas, ugunsdzēšanas un piesārņojuma novēršanas darbus,” norāda KP.

“Velkoņu pakalpojumu tirgus - ir pakalpojums, kas sniedzams konkurences apstākļos. Rīgas Brīvosta varēs turpināt sniegt savu publisko pakalpojumu ar tās rīcībā esošiem pakalpojumiem, piemēram, kas attiecas uz ledlaužu pakalpojumu sniegšanu vai ugunsdzēšanas, piesārņojuma likvidēšanas un citām lietām, tātad publiskos pakalpojumus Rīgas Brīvosta var nodrošināt ar saviem velkoņiem. Bet Rīgas Brīvosta vairs nevarēs darboties tur, kur ir privātais bizness,” skaidroja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Jau ziņots, ka Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai!") neatzīst KP konstatētos pārkāpumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti