Panorāma

LTV "Aizliegtais paņēmiens" izgaismo cigarešu mafiju

Panorāma

Apstiprina jauno Eiropas Komisiju

Rīgā ražos gēnu sekvencēšanas iekārtas

Rīgā ražos gēnu sekvencēšanas iekārtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ieguldot 15 miljonus eiro, Ķīnas uzņēmums  "BGI Group" otrdien, 26. novembrī, lidostas “Rīga” tuvumā, "Lidostas parkā" atklāja jaunu ražotni – gēnu sekvencēšanas centru. Šis tiek uzskatīts par vienu no pēdējo gadu lielākajiem veiksmes stāstiem, jo Latvijā ražotās augsta līmeņa tehnoloģijas eksportēs uz citām Eiropas Savienības valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem.

"Latvia MGI Tech" pārstāve, pētniece Alise Jakovele pasākumā stāstīja, ka gēnu sekvencēšana ir process, kura laikā no cilvēka asins vai audu parauga iegūst viņa DNS kopumu jeb visu ģenētisko informāciju par cilvēku. Te tiks ražoti arī visi šīm iekārtām nepieciešamie reaģenti. "Visu, kas nepieciešami gan paraugu sagatavošanas, gan reaģēšanas procesam. Tas ir Eiropas līmeņa notikums!" tā Jakovele.

Cilvēka ģenētiskās kartes nolasīšana zinātnei un medicīnai, protams,  sniedz neierobežotas iespējas. Un jaunais uzņēmums sola, ka to jutīs arī Latvijas iedzīvotāji. "Zinot ģenētisko kodu, ko mēs lasām, tas ļauj saprast slimību profilaksi, dzīvesveidu maiņu," skaidroja "Latvia MGI Tech" vadītājs Andis Šlaitas.

Tas ir ieguvums arī darba meklētājiem, jo šobrīd esošajiem 10 darbiniekiem meklē jaunus kolēģus, ar laiku šeit nodarbinot 80 cilvēkus. Jaunais uzņēmums aizņem 7000 kvadrātmetru jeb trešo daļu no visa "Lidostas parka" un ir viens no Latvijas pēdējo gadu veiksmes stāstiem. "Tur, kur zinātne un ražošana satiekas, jauna, sarežģīta lieta, slimību apsteidze un jaudīgākais pasaulē spēlētājs – Ķīna izvēlas tieši Latviju! Infrastruktūra, lidostas tuvums," pauda bijušais Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras ģenerāldirektors Andris Ozols.

"MGI" prezidents Dankans Jū norādīja, ka uzņēmums gribēja strādāt tuvu Eiropas valstīm. "Mēs gribējām ražot kaut ko Eiropā tieši Eiropai un lai to ražo eiropieši. Un tā ir ķīniešu un eiropiešu sadarbība nākotnes veselības aprūpei," teica Jū.

"BGI Group" vairākās pasaules valstīs nodarbina apmēram 7000 darbinieku. Ražotne Rīgā ir vienīgā, kas tapusi ārpus Ķīnas. Savukārt saražoto tālāk eksportēs uz Eiropas Savienības valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti