Rīta Panorāma

"Lattelecom" nolemj pašlaik nepirkt "Baltijas mediju aliansi"

Rīta Panorāma

Intervija ar režisoru Viesturu Kairišu

Rīdzieniekiem sabiedriskais transports būs lētāks, citiem - dārgāks

Rīgā nedeklarētajiem transports varētu maksāt divreiz dārgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem maksa par sabiedrisko transportu varētu maksāt 1,20 eiro (84 santīmus), bet deklarētajiem rīdziniekiem – 60 eirocentus (42 santīmus), tā trešdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai"). Ar šādu soli Rīgas Dome vēlas motivēt cilvēkus reģistrēt savu dzīvesvietu galvaspilsētā, lai palielinātu savus nodokļu ieņēmumus.

Rīdziniekiem samazināsies arī mēnešbiļešu cenas - par trīs transporta veidu biļeti būs jāmaksā nevis nepilnus 46 latus, bet gan tikai 29 latus. Bet maksa par sabiedrisko transportu kļūtu dārgāka gan citās pašvaldībās deklarētajiem iedzīvotājiem, gan arī tūristiem.

Ameriks skaidroja, ka gandrīz puse no Rīgā strādājošajiem nav deklarēti šajā pašvaldībā. Rīgas dome vēlas noslēgt ar šīm pašvaldībām līgumus par līdzmaksājumiem pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme”.

"Mums ir ļoti svarīgi, lai tie cilvēki, kuri dzīvo Rīgā, arī piedalītos ar nodokļiem Rīgas budžetā. Pēc aprēķiniem rāda, ka viens deklarētais cilvēks gadā aptuveni maksā vienu tūkstoti latu iedzīvotāju ienākumu nodoklī. Un, ja mēs rēķinam, ka mums ir 225 000 nedeklarēti Rīgā, tad pat pieņemot, ka desmitā daļa no viņiem nodeklarējas, tas ir 22 500, tad Rīgas budžetam nāk klāt 22 500 000 latu," skaidroja Ameriks.

Rīgas mērs Nils Ušakovs gan savā Tviter kontā min mazāku nedeklarēto Rīgas iedzīvotāju skaitu - 100 tūkstošus.

Lai iegūtu atlaides, izziņu no Iedzīvotāju reģistra kioskos nebūs jāuzrāda. Tā vietā katram rīdziniekam būs jāiegādājas personificēts e-talons ar fotogrāfiju. Tas arī kļūs par tā saucamo rīdzinieka karti, kas nodrošinās atlaides. Skolniekus, arodskolu audzēkņus un studentus jaunā sistēma neietekmēs.

Līdzīga kārtība šā gada janvārī tika ieviesta arī Tallinā. Vienīgi tur visiem oficiāli reģistrētajiem talliniešiem sabiedriskais transports ir par velti. Tallinā katram par diviem eiro ir jāiegādājas īpaša karte, kuru var aktivizēt bezmaksas braukšanai, ja esi oficiāli reģistrēts Tallinas iedzīvotājs.

Igaunijas galvaspilsētas mērs Edgars Savisārs saka, ka jaunā sistēma ir nesusi Tallinai vairākus labumus: "Mēs iegūstam vairāk, nekā zaudējam. Pirmkārt, pilsētas iedzīvotājiem ir lielākas pārvietošanas iespējas pilsētas teritorijā. Otrkārt, ir arī ieguvumi videi, jo uzlabojas gaisa kvalitāte. Treškārt, būtiski uzlabojas satiksmes plūsma. Automašīnu skaits ielās ir krities par 10%. Tajā pašā laikā sabiedriskā transporta lietošana pieaug."

Tallinas Domes aprēķini liecina, ka bezmaksas transports pilsētai izmaksā papildus 12 miljonus eiro. Bet no jaunajiem reģistrētajiem iedzīvotājiem viņi sagaida 17 miljonu ieguvumu nodokļos. Kopš sistēmas ieviešanas pilsētā esot reģistrējušies 11 000 jauno iedzīvotāju.

Patlaban maksa par vienu braucienu Rīgas sabiedriskajā transportā ir 50 santīmu (71 eiro cents), bet biļete pie transportlīdzekļa vadītāja nopērkama par 70 santīmiem.

Jau ziņots, ka Rīgas dome plāno no nākamā gada janvāra ievērojami palielināt sabiedriskā transporta biļešu cenas pasažieriem, kas nav deklarējušies Rīgā.

Ameriks jau vasarā, aizstāvot pašvaldības 2013.gada budžeta grozījumus un skaidrojot, kāpēc pašvaldības SIA „Rīgas satiksme” budžeta gada vidū nepieciešams piešķirt papildus 4,8 miljonus latu, norādīja, ka Rīgā ir aptuveni 200 000 iedzīvotāju, kas nav deklarēti galvaspilsētā, bet izmanto Rīgas sabiedrisko transportu un maksā par to 50 santīmus, kamēr pašizmaksa vienam braucienam ir 70 santīmu. „20 santīmu starpība ir zaudējumi, kas tiek segti no Rīgas budžeta,” skaidroja Ameriks.

2013.gada budžetā, neieskaitot vēlākos papildu piešķīrumus budžeta grozījumos, „Rīgas satiksmei” sākotnēji tika piešķirta pašvaldības dotācija 51,5 miljonu latu apmērā, kas ir par aptuveni 12 miljoniem vairāk, nekā uzņēmums pieprasījis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti