Panorāma

Attaisno svastikas vicinātājus

Panorāma

Atalgojuma problēmas arī Latvijas Radio

Ārzonu aizliegums publiskajos iepirkumos uz "RDZ Energy" neattiecas

«RDZ Energy» ieguvis tiesības degvielu piegādāt arī Valsts vides dienestam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pērn pieņemtais aizliegums publiskajos iepirkumos piedalīties ārzonām izrādījies bezzobains. Grozījumi neattiecas uz “Rīgas satiksmes” auditā minēto degvielas piegādātāju “RDZ Energy”, kaut gan kompānija pieder ārzonām Maltā un Britu Virdžīnu salās. “RDZ Energy” pagājušajā nedēļā ieguva tiesības piegādāt degvielu arī Valsts vides dienestam.

Aizliegumu ofšoriem piedalīties publiskajos iepirkumos pēc Nacionālās apvienības iniciatīvas apstiprināja iepriekšējā Saeima. Lai gan atbildīgā komisija “nacionāļu” priekšlikumu neatbalstīja, Saeimā par to nobalsoja 78 deputāti.

Aizliegums attiecas arī uz kompānijām, kuru īpašniekos ir ofšori, tomēr likuma grozījumi neskāra “Rīgas satiksmes” degvielas piegādātāju “RDZ Energy”, kas pieder ofšoriem Maltā un Britu Virdžīnu salās. Uzņēmums vēl pagājušajā nedēļā uzvarēja vairāk nekā 100 tūkstošu eiro vērtā iepirkumā par dīzeļdegvielas piegādi Valsts vides dienestam.

Iepirkumu uzraudzības birojā uzsver – ja firma vai tās īpašnieks nav reģistrēts ārzonu sarakstā iekļautajās valstīs, nav pamata pretendentu no konkursa izslēgt. Savukārt ārzonu sarakstā nevar iekļaut Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstis un to teritorijas, kā arī valstis, ar kurām noslēgti dažādi starptautiski līgumi.

"Pēc Publisko iepirkumu likumam atbilstošu korekciju izdarīšanas ārzonu sarakstā ir 13 valstis. Britu Virdžīnas nav ne sākotnējā sarakstā, ne mūsu sarakstā. Turklāt, saskaņā ar likumu, pārbaudītas tiek juridiskas personas, dibinātāji, ne patiesā labuma guvēji," teica Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile.

Viņa neatminas nevienu gadījumu, kad deputātu pieņemtais ofšoru aizliegums licis kādu pretendentu no publisko iepirkumu procedūras izslēgt. Nacionālās apvienības deputāts Rihards Kols gan neuzskata, ka likuma grozījumi izrādījušies bezjēdzīgi. Viņš atzīst, ka vairākas slavenas “nodokļu paradīzes” sarakstā iekļaut nevar, tomēr kopumā ofšoru ierobežošana esot pareiza.

"Saredzu, ka arī Latvijā mēs neesam punktu pielikuši. Ir plāni arī ierobežot ofšoru darbību speciālās ekonomikas zonās un tāpat arī izskatīt iespēju, ka Latvijā sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju kompānijas, kā, piemēram, apdrošinātāji, mediji, ka to īpašnieki arī nevar būt ofšoros reģistrēti uzņēmumi," norādīja Kols.

Arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības Britu Virdžīnu salas Iepirkumu uzraudzības biroja ārzonu sarakstā nenokļūs, jo Latviju ar Lielbritāniju saista Pasaules Tirdzniecības organizācijas līgums publisko iepirkumu jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti