Radīts Latgalē - «Cymuss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ludzā jau ceturto mēnesi vienuviet ir iespējams iegādāties vietējo mājražotāju un amatnieku produkciju.  Vietējās produkcijas tirdzniecības vieta “Cymuss” izveidota, lai  apvienotu tos, kuri jau kaut ko ražo, un mudinātu arī pārējos domāt par savas saimnieciskās darbības uzsākšanu.

Ludzas vecpilsētas centrā uzmanību piesaista uz zaļas, vienstāvu ēkas uzraksts “Radeits Latgolā” jeb radīts Latgalē. Tā ir vieta, kur kopš augusta iespējams iegādāties vietējo zemnieku, mājražotāju un amatnieku produkciju. Pārdevēja Vika stāsta par piedāvājumu, kas radīts Latgalē: 

“Ir kūkas, cepumi, pīrāgi, tur piena produkcija, siers, jogurti, krējums, biezpiens.”

Ir arī dārzeņi, medus, gaļas izstrādājumi, zāļu tējas, maize un arī vietējā kosmētika.

“Pupu, zirņu milti, ko nebiju zinājusi, medus, dabīgās sulas. Te ir rapšu eļļas, linsēklas, kaņepju eļļa.”

Vietai, kur iespējams iegādāties Latgalē ražoto produkciju, dots latgalisks nosaukums “Cymuss”.

“Tas ir sens vārds. Ebreji saka, ka tas ir viņu vārds, tas ir tāds izvilkums, pats tas garšīgākais.

Kā mēs uzskatām, ka zemnieku ražojumi, vietējie ražojumi ir mums pats labākais, tāpēc mēs izdomājām, tādu vārdu "cymuss’”, saka “Cymusa” saimnieks Ēriks Kondrāts.

Ēriks Kondrāts virzīja ideju par šādas vietas izveidi, dodot iespēju ne vien tirdziņos, bet arī ikdienā pircējiem iegādāties vietējo produkciju. Ludza nav liela, tāpat arī cilvēku ikmēneša ienākumi un pirktspēja, netālu ir lielveikali, kas spēj piedāvāt lētāku preci. Konkurenci tas rada. Šobrīd pēc pirmajiem darbības mēnešiem Ēriks atzīst, ka ir jānogaida, lai izdarītu secinājumus par pircēju ieradumiem, vēlmēm, lai saprastu, kas ir izdevies un ko nepieciešams mainīt.

“Kā man pieredzējuši tirgotāji teica, sākumā būs interese, cilvēki nāks, interesēsies, tad būs liels kritums,  jo viņi sāks pārdomāt, vai tas viņus interesē vai neinteresē, vēlāk pēc kāda pusgada, varbūt pat gada, nostabilizēsies klientu loks. Kā viņi teica, tieši tā arī ir, - kuri palika pastāvīgi klienti, citi saprata, ka tas veikals nav viņiem”.

Ēriks atzīst, ka vietējās produkcijas veikala atvēršana bijusi vairāk idejas vārdā, lai mudinātu cilvēkus domāt par savas saimnieciskās darbības uzsākšanu.

“Mēs vienkārši ar savu veikalu piedāvājam cilvēkiem iespēju sākt  nodarboties ar savu saimniecību, audzēt vairāk dārzeņus.

Piemēram, šogad problēma ir - sīpolu, ķiploku nav, saprotu, ka slikts, ļoti sauss bija, bet, ja to dara profesionāli, tad vajadzētu būt arī pie tādiem laika apstākļiem. Gudrs saimnieks izaudzēs jebkuros laika apstākļos.”

Tāpat Ludzā vēlas attīstīt tiešo pirkšanas kustību, dodot iespēju iedzīvotājiem pasūtīt pie zemniekiem sev vajadzīgos pārtikas produktus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti