Dienas ziņas

Tukumā izstādīta "Vienas fotogrāfijas galerija"

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Noslēgusies programma "Pats savam saimes galdam"

Projekts «Pats savam saimes galdam» krājumus ziemai palīdzējis sagādāt vairāk nekā 800 mājsaimniecībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bagātīgus krājumus ziemai, piedaloties programmā "Pats savam saimes galdam", šogad izdevies sev sagādāt vairāk nekā 800 mājsaimniecībām. Pavasarī no saņemtām sēklām un dārza darba rīkiem izaudzēti kartupeļi, burkāni, bietes un dažādi citi dārzeņi un zaļumi, kas pārtapuši arī konservējumos. Mazāk nodrošinātām ģimenēm dalība programmā ļauj ietaupīt līdzekļus.

Iedod cilvēkam zivi un tas būs paēdis vienu dienu, iemāci makšķerēt – un būsi paēdis visu mūžu –, tā varētu raksturot programmu "Pats savam saimes galdam". Par to, ka projekts ir palīdzējis izkulties no grūtībām, atzina arī ģimene no Smiltenes, kura projektā iesaistās jau piekto gadu. 

Smilteniete, projekta dalībniece Inta sacīja: "Mēs jau no paša pirmsākuma esam. Mums ir jau ābelītes, kuras nes ražu, āboli jau ir salikti pagrabā. It kā varbūt liekas tāds sīkums tās sēklas, bet ja tev pašam tas viss ir jānopērk, pa santīmam, pa santīmam... nē, centam tagad, salasās, nu, tas bija ļoti liels atspaids."

Smiltenietes, projekta dalībnieces Inta un Ieva
Smiltenietes, projekta dalībnieces Inta un Ieva

Ģimenē stāstīja, ka liels atspaids bija arī iedotais inventārs – lāpstas, grābekļi, lejkannas, arī mēslojums. Dalībnieki audzējuši dažādus sakņaugus, augļus un ogas. 

"Gurķi, sīpoli, redīsi, burkāni, dilles. Principā visādas sēklas, nu, tikai savs darbs jāiegulda. (..) Mums bija arī krūmi – jāņogas, upenes, ogas arī tiek savārītas burciņās un noliktas pagrabā, lai ziemā ir, ko pašiem ēst, ko brāļa, māsas bērniem iedot," stāstīja projekta dalībnieces Inta un Ieva no Smiltenes.

Iesaistīties šajā Borisa un Ināras Teterevu fonda programmā ģimeni mudināja biedrība "Saules kalns" Smiltenes novadā. Projekta koordinatori norādīja, ka dalībnieki šādā veidā ar pārtikas krājumiem nodrošina ne tikai sevi, bet palīdz arī citiem. Piemēram, ievākto ražu ziedojot pansionātiem, sociālajiem centriem, kā arī bēgļiem no Ukrainas. 

Biedrības "Saules kalns" vadītāja Ļubova Ņikiforova atzīmēja: "Pēc ražas svētkiem mūsu projekta dalībnieki atstājuši kaut ko mūsu labdarības virtuvei – produkciju, kuru saražoja savos dārziņos. Šis projekts ir ļoti vajadzīgs cilvēkiem, jo cilvēki ne tikai saražoja produkciju ilgam laikam, bet viņi kontaktējās. Mēs viņus saucām uz semināriem, nodarbībām. Organizējām seminārus par konservēšanu."

Bez biedrības "Saules kalns", kura atbalstu sniedz 15 ģimenēm Smiltenes novadā, šogad atbalstītas vēl 22 organizācijas visā Latvijā, kas atbalsta daudzbērnu ģimenes, seniorus, cilvēkus ar invaliditāti un citus, kuri nonākuši grūtībās.

Labdarības projektu vadītāja Diana Bogdanova norādīja: "Cilvēkiem šī vēlme uzlabot savu materiālo situāciju ir. Līdz ar to arī nākamajā gadā mēs programmu turpināsim. Projekta dalībnieki paši atzīst, ka šis atbalsts ļauj būtiski ietaupīt līdzekļus."

Interese par dalību programmā arvien pieaug, un šogad tādā veidā kopumā palīdzēts jau gandrīz 3000 cilvēkiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti