Dienas ziņas

RNP izsūtījis labotos rēķinus

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Vērtēs līgumu laušanu ar atsevišķiem reģionālajiem pārvadātājiem

Prasīs valdībai vērtēt līgumu laušanu ar «autobusu kartelī» iesaistītajiem pārvadātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ministru kabinetam, iesaistot vairākas ministrijas, mēneša laikā būs jāizvērtē iespēja izbeigt noslēgtos iepirkuma līgumus ar reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem, kuri varētu būt iesaistīti pasažieru pārvadājumu kartelī. Divi no trīs iesaistītajiem pārvadātājiem tiesā apstrīdējuši Konkurences padomes lēmumu par aizliegtu vienošanos.

Šā gada sākumā Konkurences padome par dalību kartelī gandrīz divu miljonu sodu noteica sabiedriskā transporta pārvadātājiem – akciju sabiedrībai "Liepājas autobusu parks", akciju sabiedrībai "Nordeka", kā arī SIA "Latvijas Sabiedriskais transports".

Nu Saeimas Tautsaimniecības komisija vienbalsīgi atbalstīja lēmumprojektu, kas uzdod valdībai izvērtēt līguma laušanas sekas ar minētajiem trim pārvadātājiem un izvērtēt iespēju nodrošināt nepārtrauktu pakalpojumu sniegšanu, tai skaitā izsludināt jaunus konkursus.

"Tieslietu ministrijai būtu jāiesaistās ne tikai šajā vērtējumā, bet arī izdarot secinājumus, lai turpmāk nebūtu iespēja šādu līgumus slēgt. Un, ja rodas problēmas, lai valstij būtu iespēja līgumus lauzt," sacīja Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts").

"Paļaujamies, ka Ministru kabinets spēs ātri izvērtēt un pieņemt lēmumu, pārāk neizšķīstot viedokļos," sacīja Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts Kaspars Briškens ("Progresīvie").

Valdībai trīs mēnešu laikā būs jāvērtē, vai nepieciešamas kādas izmaiņas likumos, kas paredzētu sakārtot minēto jomu. Autotransporta direkcija sola šonedēļ sniegt plašāku informāciju par turpmāko rīcību pasažieru pārvadājumu nodrošināšanā saistībā ar Konkurences padomes lēmumu.

"Noteikti pasūtītājs vērsīsies par zaudējuma piedziņu pret uzņēmumiem. Ja arī tiesa nostiprinās šos Konkurences padomes lēmumus kā daļējus, būs pamats vērsties pret uzņēmumiem par zaudējuma piedziņu jau no pirmās dienas," norādīja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Par Saeimas komisijas atbalstīto lēmumprojektu vēl lems Saeima.

Tikmēr divi pasažieru pārvadātāji "Latvijas Sabiedriskais autobuss" un "Liepājas autobusu parks" tiesā apstrīdējuši Konkurences padomes lēmumu par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos. Autotransporta direkcijā uzsvēra, ka reisi, kuros apkalpo minētie trīs uzņēmumi, tiek izpildīti.

KONTEKSTS:

Konkurences padomes (KP) atklājusi aizliegtu vienošanos trīs sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju darbībās. Sods kopā 1,975 miljonu eiro apmērā piešķirts trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem – AS "Liepājas autobusu parks", AS "Nordeka" un SIA "Latvijas Sabiedriskais autobuss".

Lai izvērtētu KP lēmumu ietekmi uz jau noslēgtajiem līgumiem un arī uz tiem, kurus paredzēts slēgt tuvākā vai tālākā nākotnē, Autotransporta direkcijas iniciējusi konsultācijas ar KP un Iepirkumu uzraudzības biroju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti